Voor de tweede keer in één week tijd vuurde het Israëlische leger raketten af op Syrië. Ditmaal hadden de raketten een militaire installatie van het Syrische regeringsleger als doelwit. Op zaterdag viseerde Israël nog een Iraanse militaire basis ten zuiden van Damascus. Israël tast duidelijk af hoe ver het kan gaan in Syrië.

Volgens het Syrische persagentschap SANA vuurde Israël zaterdagnacht meerdere raketten af op militaire posities ten zuidwesten van de hoofdstad Damascus. Het Syrische leger slaagde erin om ministens twee Israëlische raketten te neutraliseren. Volgens Israëlische media raakten de raketten een Iraanse basis in opbouw, dit op amper 50 kilometer van de Israëlische grens. Ook het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten bevestigt dat de Israëlische raketten bestemd waren voor militaire doelwitten rond Damascus.

Begin deze week viel het Israëlische leger opnieuw aan in Syrië. De luchtmachtbasis van Dumayr en het wetenschappelijk onderzoekscentrum van Jamraya, beide nabij Damascus, werden onder vuur genomen door Israëlische gevechtsvliegtuigen. De Israëlische jets opereerde vermoedelijk vanuit het Zuid-Libanese luchtruim.

Einde IS

Nu het eind van IS als de facto staat nabij is, drijven de geopolitieke spanningen die door de strijd tegen de terreurgroep op de achtergrond bleven terug naar boven. Het doel van de Israëlische luchtaanvallen was dan ook zonder meer om, met het oog op een potentieel conflict in de toekomst, strategische posities van de vijand te raken. Verder vreest Israël dat Iran en de Libanese militie Hezbollah sterker uit het conflict kwamen. Zoals de kaarten nu liggen heeft Teheran een invloedssfeer en landbrug die reikt tot de Middellandse Zee. Israël eiste in het verleden reeds de onvoorwaardelijke terugtrekking van alle Iraanse militaire aanwezigheid in Syrië. Dat zowel Iraanse eenheden als strijders van de Hezbollah zich zo dicht bij de Golanhoogte wagen, leidt tot extra nervositeit in Tel Aviv.

Sinds het uitbarsten van het Syrische conflict in 2011 viseerde Israël naar eigen zeggen al meer dan honderd maal de posities en konvooien van het Syrische regeringsleger en de Hezbollah.