AB InBev, dat is de biergigant die onder meer Jupiler, Stella en Leffe beheert, verandert niet alleen haar prijzen. Nadat gisteren werd aangekondigd dat het AB-InBev-bier duurder zal worden, blijkt nu ook dat het seizoensbiertje van Leffe van naam verandert. Het Leffe Kerstbier wordt immers Leffe ‘Winterbier’. “Dit omdat we de consument het hele winterseizoen willen laten genieten van Leffe Winterbier”, zo klinkt het.

“Sinds dit jaar brengt Leffe inderdaad het Winterbier uit in plaats van het Kerstbier”, zo bevestigt AB InBev-woordvoerder Laure Stuyck in een reactie aan SCEPTR. “De producten zijn gelijkaardig, maar het recept is niet 100 procent hetzelfde. Zo zijn een aantal ingrediënten toegevoegd zoals appelszienzeste en korianderzaadjes”. Het alcoholpercentage – 6,6% – blijft hetzelfde. Gevraagd waarom men nu de naamsverandering doorvoert, antwoordt Stuyck: “Belgen zijn minder gehecht aan de traditie van het Kerstbier. In Frankrijk blijft Leffe wel Kerstbier onder die naam uitbrengen. Daar zijn ze veel meer gehecht aan de traditie”.

Kom nu uw winter/kerstbiertje halen voor de feestdagen! 😀

Publiée par BVBA Bierhandel De Wilde sur vendredi 2 décembre 2016

Bredere trend

Afgelopen zomer kwam supermarktketen Lidl nog onder vuur te liggen voor een gelijkaardig gegeven. Dit omdat Lidl grafisch kruisbeelden had verwijderd op de verpakking van de moussaka. De budgetketen, die veel allochtone en islamitische klanten kent, motiveerde haar beslissing als volgt: “Wij zijn een bedrijf dat diversiteit respecteert en dat verklaart de samenstelling van deze verpakking”. Enkele dagen later bood Lidl echter haar excuses aan en kondigde de keten aan “de fout” recht te zetten.

(Lees verder onder de tweet.)

Twee weken geleden was er dan weer ophef in Wallonië omdat het socialistisch ziekenfonds Solidaris Sinterklaas had afgebeeld zonder een kruis op de mijter. Dit in een kleurwedstrijd voor kinderen. En ook in Wallonië uitten vorige week vrijwilligers van het Rode Kruis in Wallonië hun ongenoegen over het verwijderen van kruisbeelden bij enkele lokale afdelingen.

Wie graag alsnog Leffe Kerstbier wil bestellen kan dat – mits even zoeken – nog steeds. Onder meer de Belgian Beer Factory verkoopt nog online de traditionele Leffe-Kerstbieren. Een ander alternatief is even over de grens gaan en Frankrijk bezoeken natuurlijk.