Ijsland heeft een nieuwe regering. Eind september viel de Ijslandse regering na een doofpotschandaal van toenmalig premier Benediktsson. De nieuwe premier, Katrín Jakobsdóttir van Links-Groen, wil inzetten op gendergelijkheid en de belastingen voor rijken fors verhogen.

In september viel de regering in Ijsland nadat bleek dat toenmalig premier Bjarni Benediktsson betrokken was bij een doofoperatie. Diens vader had er met een aanbevelingsbrief voor gezorgd dat het strafregister van een veroordeelde pedofiel gezuiverd werd. Premier Benediktsson deed er maandenlang alles aan om geheim te houden dat het om zijn vader ging, maar uiteindelijk lekte dat toch uit.

Gendergelijkheid

Eind oktober werden nieuwe verkiezingen gehouden in Ijsland. De Onafhankelijkheidspartij van Benediktsson bleef de grootste maar verloor wel 5 zetels en de coalitie zijn meerderheid. De Links-Groene beweging werd de tweede grootste partij en kreeg van president Jóhannesson de opdracht een regering te vormen. Woensdag raakte bekend dat een coalitie tussen Links-Groen, de Onafhankelijkheidsbeweging en de Progressieve Partij gevormd zal worden.

Katrín Jakobsdóttir, de 41-jarige leidster van de Links-Groene beweging, werd voorgesteld als nieuwe premier. Jakobsdóttir wil inzetten op gendergelijkheid en LGBT-rechten. Daarnaast wil ze de belastingen voor rijken fors verhogen om op die manier te ongelijkheid in Ijsland drastisch te verkleinen. Ook investeringen in infrastructuur en gezondheidszorg staan op het programma.