Hans Bonte, de burgemeester van Vilvoorde, wil een eerlijkere verdeling van het federale politiebudget. Minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon (N-VA), en bij uitbreiding de regering-Michel zijn niet van zins om dit op een ingrijpende wijze bij te sturen

Volgens de huidige verdeling van het federale politiebudget krijgt Vilvoorde per inwoner gemiddeld zo’n 51,10 euro. Haar Brusselse buur daarentegen krijgt met 110,59 euro meer dan het dubbele. “Nochtans moeten wij dezelfde grootstedelijke problemen aanpakken,” zegt Bonte tegenover De Morgen. “Radicalisering, drugsdealers, rondtrekkende dievenbendes, inbraken.” Doch, het verschil tussen Vilvoorde en kleine rustige Waalse gemeenten is nog groter. Zo krijgt Wellin in de provincie Luxemburg zo’n 155 euro. In Namen krijg de politiezone Hermeton et Heure dan weer 188,29 euro per inwoner.

Bonte: “Oneerlijkheid neemt toe”

Deze (wan)verhouding ontstond bij de politiehervorming van 2001 op basis van de KUL-norm. Zo berekende men op basis van een veertien tal indicatoren zoals werkloosheid en criminaliteit hoeveel agenten een lokale politiezone krijgt. Niettemin is dit slechts een louter theoretisch model, dat in feite niets zegt over hoeveel agenten er in concreto nodig zijn. Volgens Bonte was er al vanaf het ontstaan van de norm controverse. “Sindsdien is de oneerlijkheid enkel toegenomen”, betoogt de burgemeester van Vilvoorde.

Doordat de KUL-norm ook rekening houdt met het aantal rijkswachters die zich voor de politiehervorming in de gemeentes bevonden, zit er ook een communautair randje aan de verdeling. Als gevolg daarvan krijgen de meer landelijke gemeenten in Wallonië immers een betere verdeling dan het meer verstedelijkte Vlaanderen.

Verkiezingen beletten oplossing

Met de gemeenteraadsverkiezingen die hun schaduw werpen op de verdeling van het aantal agenten, lijkt een aanpassing van de verdeling zeer onwaarschijnlijk. Bij een herverdeling zijn er naast winnaars immers ook verliezers en geen enkele politicus wil tot die laatste categorie behoren.

Daarbij komt nog eens dat een herverdeling die Wallonië zou benadelen de MR van premier Charles Michel zuur zou kunnen opbreken. Sterker nog, een dergelijke aanpassing zou een waar godsgeschenk zijn voor de Parti Socialiste.

Kleine hervormingen

Het gebrek aan een volledige herziening van de verdeling impliceert echter niet dat er geen acties worden ondernomen. Zo is er ook binnen Brussel een groot verschil tussen de politiezones. De politiezone Brussel Hoofdstad Elsene krijgt zo bijvoorbeeld zo’n 216,06 euro per inwoner terwijl de politiezone Brussel West (waar onder meer Molenbeek deel van uitmaakt) maar 66,70 euro ontvangt. Met het kanaalplan echter, probeerde minister Jambon aan deze scheeftrekking te remediëren.

Verder laat het kabinet van Jambon aan De Morgen weten dat de dotatie voor de lokale politie voor het tweede jaar op rij niet werd verlaagd. De andere diensten van de federale overheid moesten echter wél inleveren.

3 REACTIES