Volgens de leider van Hamas staat de verzoeningspoging tussen Hamas en Fatah op instorten. Voorts heeft hij de Palestijnen opgeroepen om van vandaag “een bloedige dag van woede” te maken en de confrontatie met de Israëlische troepen op te zoeken.

Yehya Al-Sinwar, de leider van de Palestijnse islamistische groep Hamas, zei op donderdag dat een verzoeningsakkoord met de Fatah-fractie van president Mahmoud Abbas, slechts tien weken nadat het akkoord was bereikt, op instorten staat.

Verzoeningspoging

De rivalen tekenden een overeenkomst in Caïro op 12 oktober nadat Hamas had ingestemd met de overdracht van de administratieve controle over de Gazastrook, met inbegrip van de grensovergangen met Egypte en Israël, een decennium na het veroveren van de enclave in een burgeroorlog. De overeenkomst probeerde een diepe kloof tussen Fatah en Hamas te overbruggen. De aanhoudende geschillen hebben de uitvoer ervan echter vertraagd. Al-Sinwar, een belangrijke speler in het tot stand komen van het akkoord, liet gisteren weten de zaken somber in te zien.

Dit suggereert dat de overeenkomst hetzelfde lot zou kunnen ondergaan als de talloze mislukte verzoeningspogingen in het afgelopen decennium. “Het verzoeningsproject valt uiteen. Alleen een blinde kan dat niet zien”, aldus Al-Sinwar. Een van de laatste geschillen vond eerder deze maand plaats toen Hamas, volgens de functionarissen van Fatah, een deadline miste om de overdracht van Gaza aan de regering op de Westelijke Jordaanoever van Abbas te voltooien. Hamas van zijn kant zegt dat het alle administratieve controle in Gaza heeft opgegeven.

“De verzoening stort in omdat sommige mensen de wapens willen neerleggen en de tunnels willen sluiten”,zegt Al-Sinwar zonder uit te weiden, maar met een schijnbare verwijzing naar Fatah. Tijdens de laatste Gazaoorlog, in 2014, gebruikten Hamas-strijders tientallen tunnels in een poging verrassingsaanvallen op de Israëlische troepen uit te voeren.

Israël en de Verenigde Staten hebben opgeroepen om Hamas te ontwapenen in het kader van het pact tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit, als voorwaarden om de vredesgesprekken met de Palestijnse president Mahmoud Abbas voort te zetten. Hamas heeft die eis steeds verworpen.

“Bloedige dag van woede”

Al-Sinwar heeft gisteren eveneens bij de Palestijnen opgeroepen tot een “bloedige dag van de woede”. Hij roept de Palestijnen op de confrontatie op te zoeken met het Israëlische leger in protest tegen de erkenning van Jeruzalem als Israëlische hoofdstad door de Amerikaanse president Donald Trump.

“Ik roep u op om vrijdag, morgen, om te zetten in een dag van woede, en ga uit naar de frictiepunten met de bezettingstroepen en de kolonisten. U moet van uw broeders in de Westelijke Jordaanoever, Jeruzalem en Gaza […] eisen dat ze opstaan en morgen in een bloedige dag van woede veranderen, zodat we de domme beslissing van Trump kunnen omkeren”, aldus Al-Sinwar.

13 REACTIES

 1. Het gaat daar in die streken al honderden jaren niet, al eeuwen ruzie, tussen joden en moslims, en evengoed tussen moslims onder elkaar. De christenen durven zich al lang niet meer van zich laten horen. De ongelovigen nog minder. En niets laat voorzien dat die situatie zal veranderen. Niet binnenkort, en ook niet op langere termijn. Niets aan te doen, jammer, maar zo staan de zaken er nu eenmaal voor.

  • Behalve in Israël (en elders wat restantpopulaties), zijn niet-moslims in het Midden-Oosten zo goed als uitgeroeid door de moslims. En dat tuig wordt door links en de politiekcorrecte media gesteund in haar terroristische haatcampagne tegen Israël en de rest van de beschaafde wereld !

  • Ben je verblind door de linkse politiekcorrecte media die gewoon de haatpraat van terroristische moslimbendes genre Hamas of Fatah napraten? Israel is de enige democratie in de regio waar de mensenrechten worden gerespecteerd. Punt. Wie dat ontkent, kan evengoed het licht van de zon ontkennen. Economische sancties tegen Israel zijn dus NIET te rechtvaardigen, integendeel. Het islamitische krapuul van Hamas c.s. dat miljarden euros steun krijgt uit allerlei hoek, en daarmee zo goed als uitsluitend wapentuig koopt en voortdurend de haat aanwakkert, moet worden vernietigd. Dan is er een kans op vrede in de regio, met 2 staten: Jordanië, dat is de Palestijnse staat (waar niet-moslims behandeld worden als untermenschen), en Israël, de multiculturele staat met Jeruzalem als hoofdstad, waar joodse mensen (gelovig en seculier), christenen en moslims met gelijke rechten en plichten met mekaar samenleven. Dat is de enige rechtvaardige, juiste en historisch logische oplossing. En al het gezeik in de media dat een ander beeld van de situatie geeft, is wat hier in het begin van deze zin al staat: gezeik.

   • Merkwaardig bericht op de website van Joods Actueel. Vorige week (2012) is in een school in Antwerpen de Israëlische vlag verbrand. Het ging om een anti-zionistische uiting door … Satmar Chassidische Joden. We hadden nog nooit over hen gehoord, maar Satmar blijkt een van de grootste en meest extreme chassidische bewegingen te zijn. De aanhangers staan bekend om hun felle antizionistische houding en hun afkeer van de staat Israel. Ze zich beroepen zich daarbij op de Thora. (Bron VRT 1). Dit ter info. Gaat u nu ook roepen dat die Satmar Chassidische Joden, vanwege hun anti Israëlische opinie, samen met de islamisten van Hamas moeten vernietigd worden ? U kan misschien solliciteren om uw winkel in Auschwitz te heropenen. En last but not least, vermits u het heeft over de linkse haatpraat. Wat de haatproza van uw posting betreft scoort u de hoofdvogel. Niet om fier over te zijn. Wel walgelijk.

   • Zeg Maes, dat onsamenhangende gelul van jou hier begint bijzonder kwalijke vormen aan te nemen.
    Dat jij niet weet dat streng Chassidische Joden de in 1948 herstichte staat Israel niet als legitiem zien, omdat ze wachten op de komst van de Masschijah om die staat te realiseren, is jouw zaak.
    Dat jij de VRT aanhaalt als bron van informatie (een linkse staatszender die zich specialiseert in het verkopen van hele leugens en halve waarheden) is ook jouw zaak.
    En dat jij die Chassidim, die de staat Israel niet als legitiem zien, op één hoop gooit met het islamitische krapuul van Hamas, dat niet alleen Israel wil vernietigen, maar ook alle Joden erbij, is ook nog tot daar aan toe. Het zegt veel over jouw gebrek aan onderscheidingsvermogen en realiteitszin dat jij blijkbaar geen verschil ziet tussen het Joodse volk, de joodse godsdienst en de staat Israël, en de houding daartegenover van verschillende groepen mensen.
    Maar dat je mijn volkomen terechte afkeer van de hatelijke smeerlapperij die we de islam noemen, walgelijke haatpraat noemt, zegt alles over jou. Dat is gewoon de wereld op z’n kop. Want als er één haatideologie is, die uit is op de vernietiging van alles wat niet strookt met haar crapuleuze leerstellingen, is het wel de islam. Daarbij vergeleken zijn de nazi’s uit de jaren ’30 en ’40 kleuterschooljongetjes. En ja, daarom haat ik uiteraard de islam. Dat doet elk verstandig mens, Maes.
    Maar blijkbaar ben jij van het soort dat alles wat uit politiekcorrect linkse of islamitische hoek komt, goedpraat. Zolang het maar gericht is tegen Israël, is het voor jou allang goed, nietwaar. En jij, een racistisch stuk ongeluk, verwijt anderen haatpraat.
    Ga maar weg, Maes. Jouw soort is hier niet gewenst.

   • Geen enkel woestijnvolk past in onze westerse cultuur, noch de joden, noch de arabieren. Ga maar eens in hun buurt wonen, je zal er snel je goesting van krijgen. Ondanks dat alles, verkies ik ook de geciviliseerde Joden boven barbaarse arabieren. Ik vergeet dan nog de oude Perzen, die net als de Joden ook een eeuwenoude cultuur hebben. Godsdienst maakt hen ook niet erg genietbaar. Het zijn nochtans vooral de joodse superrijken die ons in het verderf storten: denk aan Soros en de Rothschids.

   • Voor de vierde opeenvolgende zaterdagavond zijn in Jeruzalem en Tel Aviv weer duizenden de straat opgetrokken voor een ‘Mars van de Schaamte’. Het protest is gericht tegen de veronderstelde corruptie van premier Benjamin Netanyahu en van diens regering. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wordt niet door al zijn landgenoten geliefd, integendeel. Voor de vierde zaterdag op rij eisten duizenden demonstranten zijn ontslag. Volgens de Israëlische krant Haaretz stapten voor de eerste keer ook rechtse betogers mee, mensen die voor Netanyahu’s Likoedpartij hebben gestemd. (Bron De Morgen be 23.10.2017)

   • Tegen Netanyahu, premier van Israël, lopen twee politieonderzoeken, één wegens het aanvaarden van steekpenningen van rijke zakenlui en één omdat ‘Bibi’ zou geprobeerd hebben om het op een akkoordje te gooien met de eigenaar van Yediot Ahronoth, een populaire krant die vaak kritisch over de premier schrijft.En dan is er nog de “onderzeeërzaak”, waarbij vertrouwelingen van Bibi zijn betrokken. Die zaak behelst omkoperij in een miljardendeal tussen Duitsland en Israël over het aanschaffen van duikboten.
    Het protest brak pas echt los toen een wetsvoorstel begon te circuleren dat de politie zou verbieden aanbevelingen tot vervolging te publiceren. Met dat voorstel wordt geprobeerd Netanyahu uit de wind te houden.
    Bron De Morgen be 23.10.2017.

   • Twee Turkse Belgen zijn zaterdag opgepakt in Oost-Jeruzalem na een incident aan de Al-Aqsamoskee op de Tempelberg. Ze zijn intussen weer vrijgelaten.

    In Oost-Jeruzalem ontstond zaterdag ophef toen een groep Turkse jongeren de heilige Al-Aqsamoskee op de Tempelberg wilden bezoeken. Zij droegen rode, traditionele Turkse kledij en zwaaiden met Turkse vlaggen. Drie van hen werd na ‘een incident’ gearresteerd. Twee van die drie hebben ook een Belgisch paspoort.

    Het drietal verscheen zaterdag voor de rechter en werd vrijgelaten, hoewel de politie vier verdere dagen cel had gevraagd met als argument dat het drietal “een gevaar voor de samenleving” betekende.

    Over de teneur van het incident op de Tempelberg weidde de woordvoerder niet uit. Een video op sociale media toont hoe het tot een handgemeen kwam tussen een groep jongeren in rode hemden versierd met de Turkse vlag en Israëlische ordehandhavers.

    De relatie tussen Turkije en Israël is bekoeld sinds de Amerikaanse president Donald Trump ruim twee weken geleden besloot Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen. Vorige week zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dat Ankara een ambassade in Oost-Jeruzalem moet hebben. Turkije beschouwt Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van Palestina. (Bron De Morgen 23.12.2017)

 2. Fatah heeft niets meer te maken met de organisatie die Arafat destijds had opgericht. Het is één corrupte boel geworden. Hamas heeft vanuit dit standpunt gelijk.
  daarnaast zou Hamas dom moeten zijn om te ontwapenen voor te beginnen onderhandelen met Israël. Het is de enige kaart die ze in handen hebben. Het zou nogal dom zijn om die op te geven.
  Daarnaast vind ik een aantal reacties (of ze nu van links of rechts komen) nogal van een laag niveau. Ze weten niet waarover ze schrijven.
  Dit is een heel complexe situatie waar al lang geen sprake meer is van goed of slecht. Iedereen heeft er boter op het hoofd.
  De berichtgeving in de media (vooral dan het tv journaal) is hierin ondermaats, maar dat ligt dan vooral aan het format dat geen tijd geeft voor nuancering en achtergrondinformatie.