Nadat Hamas gisteren 3 raketten afvuurde richting Israël, heeft Israël geantwoord met luchtaanvallen in de Gazastrook. “Twee wapenfabrieken, een wapendepot en een militair complex” van Hamas werden geviseerd. Bij de aanvallen kwamen 2 Hamas-leden om het leven. De situatie is bijzonder onrustig in de regio.

Enkele dagen geleden kondigde Amerikaans president Donald Trump (Rep.) aan dat hij Jeruzalem erkent als de hoofdstad van Israël en dus ook de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem zal verhuizen. Een doorn in het oog van de Palestijnen die de beslissing van Trump zien als een provocatie. Zij zien Jeruzalem immers als de hoofdstad van hun toekomstige onafhankelijk staat Palestina.

Intifada

Toen Trump zijn beslissing officieel bekend maakte, reageerde het Palestijnse Hamas vrijwel meteen met een oproep tot een nieuwe intifada, een volksopstand. Onmiddellijk kwamen duizenden Palestijnen op straat en braken er massaal rellen uit Ze staken dingen in brand en bekogelden de politie met stenen, waarna de politie het waterkanon en traangas inzette. Er vielen 2 Palestijnse doden en honderden mensen raakten gewond.

Hamas besloot vervolgens een versnelling hoger te schakelen en vuurde 3 raketten af op Israël. Er werden auto’s beschadigd, maar er vielen ook geen gewonden. Israël beantwoordde de raketaanvallen met luchtaanvallen in de Gazastrook. “Toestellen van de luchtmacht hebben vier structuren van de terroristische organisatie Hamas in de Gazastrook geviseerd”, klinkt het. Het gaat om “twee wapenfabrieken, een wapendepot en een militair complex”. Twee Hamas-leden kwamen om het leven.

Brussel

Gisteren vonden in Brussel massale betogingen plaats om te protesteren tegen de beslissing van Trump. Palestijnse vlaggen wapperden trots in de Belgische hoofdstad en er werd luidkeels gezongen. “Israël ga weg. Palestina is niet van jou”, roept een moeder die betoogt samen met haar man en twee jonge dochters. “Ik doe mee omdat het symbolisch heel belangrijk is. ‘t Is alsof Italië zou beslissen dat Parijs vanaf nu de hoofdstad van België is”, klinkt het.