In de Congolese hoofdstad Kinshasa heerst een gespannen sfeer. In de loop van de dag stonden in de straten van de hoofdstad demonstraties gepland tegen regeringsleider Joseph Kabila. Als waarschuwing drong het leger kerken binnen en zette het daarbij traangas in. 

Vorig jaar werd een overeenkomst bekomen dat er eind 2017 verkiezingen zouden volgen in Congo. Het gevolg daarvan zou geweest zijn dat huidig president Kabila moest vertrekken. Een belofte die niet werd nagekomen en waartegen verschillende groeperingen vandaag op straat wilden komen.

Traangas in katholieke kerk

De oproep tot protest kwam vooral uit katholieke hoek maar werd gesteund door verschillende middenveldorganisaties. Het protest werd eerder verboden door de autoriteiten en dat werd vandaag nogmaals duidelijk.

Een getuige zag hoe militairen en agenten tijdens een misviering een kerk binnendrongen en traangas gebruikten. Een zelfde scenario zou zich afspelen wanneer de oppositieleider Félix Tshisekedi aankwam aan nog een andere katholieke kerk.

De sfeer is gespannen. De priester van de kerk vroeg de gelovigen terug naar huis te keren gezien de grote aanwezigheid van gewapende militairen en politie. Bij de militaire acties zouden ook twaalf kinderen uit het koor opgepakt zijn door de politie.

1 REACTIE