Minister van Justitie, Koen Geens (CD&V), sprak vandaag tijdens een werkbezoek in New York met de commissaris James O’Neill. De minister en de commissaris spraken er onder meer over de noodzaak van een eengemaakt commando en het concept ‘nabijheidspolitie’. 

Terwijl in eigen land Brussel verschillende politiezones telt, heeft de Amerikaanse metropool New York City (NYC) één commandostructuur met aan het hoofd politiecommissaris James O’Neill. O’Neill geeft in NYC leiding aan een korps van 54.000 mensen waarvan 36.000 politieagenten en 18.000 personen met een administratief statuut. Ondanks de algemene verantwoordelijkheid van O’Neill, telt New York verschillende grote districten en daaronder 123 zones met verschillende commissarissen en ondercommissarissen.

Volgens Geens lukt het “deze wereldstad […] om met eenheid van commando de veiligheid van de mensen te garanderen. Uiteraard blijven er verschillende zones bestaan, maar de essentie is dat het politiewerk niet stopt aan de grens van een zone. Door één man verantwoordelijk te maken voor het politioneel beleid in de stad zoekt hij de meest optimale werking van alle diensten.”

Herwonnen vertrouwen in de politie

In de eerste helft van 2017 daalde het aantal schietpartijen in New York City met 30 procent. Als een gevolg daarvan, liep ook het aantal moorden terug. Het meest opvallende is echter de daling van het aantal ondervragingen, fouilleringen en vasthoudingen. Waar dit er in 2011 nog 685.724 waren, daalde dit aantal in 2015 naar 22.929.

Een van de oorzaken hiervan is volgens O’Neill het instellen van de nabijheidspolitie. Zo moet een patrouille nu samenwerken met de burgers die zij beschermen. Om dit te bevorderen worden agenten week na week op dezelfde uren en plaatsen ingezet. Het gevolg: de agenten leren de buurt grondig kennen en kunnen ten dienste staan van de gemeenschap.

(Lees verder onder de tweet.)

Toen in 2014 de raciale spanningen hoog opliepen, kon de politie verdachten steeds ondervragen, fouilleren en vasthouden. Een vermoeden van schuld was niet vereist. Omwille van de felle kritiek hierop, werd er een nieuwe maatregel ingelast, namelijk het dragen van een bodycam. Als gevolg hiervan kunnen politieagenten rekenen op bescherming tegen geweld door burgers en – even belangrijk – zorgt men ervoor dat burgers niet het slachtoffer worden van politiegeweld.

Volgens Geens kiest “de top van de politie […] er resoluut voor dat de agenten op straat dicht bij de mensen […] staan. De initiatieven in NY tonen aan dat bestuurlijke handhaving niet leidt tot absolute willekeur. Die bestuurlijke handhaving is enkel mogelijk als de principes van de rechtsstaat gehandhaafd blijven. Geen willekeurige aanhoudingen en het gebruik van bodycams hebben op 5 jaar geleid tot een herwonnen vertrouwen in de politie en het geloof dat zij er echt zijn voor de gemeenschap. Dat is broodnodig om agressie, rellen en uiteindelijk criminaliteit te voorkomen.” 

2 REACTIES

  1. N-VA, CD&V en N-VA zijn pro. Maar iedereen kent het adagium :” De Vlaming wikt en de Waal beschikt”. Maw de Waalse minderheid (MR) in de Belgische regering kan het voorstel van de Vlaamse meerderheid N-VA, OVLD en CD&V zonder problemen blokkeren. Dat heet “démocratie à la belge” (sic). Het betekent ook dat stemmen voor voornoemde Vlaamse partijen een verloren stem is.