In Frankrijk werd een schoolvoorstelling van de kerstfilm ‘The Star’ halverwege stopgezet omdat de leerkrachten er achter kwamen dat de film niet “erg seculier” was.

De groep van 83 schoolkinderen die op 13 december in de bioscoop ‘Le Rio’ in Langon op 13 december een schoolvoorstelling bijwoonden, heeft de kerstfilm ‘The Star’ niet kunnen afkijken. Tijdens de voorstelling beseften de leerkrachten plots dat deze Amerikaanse animatiefilm niet “erg seculier” was.

Geboorte van Jezus

“Bo, een moedig ezeltje, droomt van een beter leven weg van de dagelijkse sleur van de dorpsmolen. Op een dag vindt hij de moed om zich eindelijk te bevrijden om het grote avontuur te leven met een schaap, een duif, drie gekke kamelen en enkele zeer excentrieke boerderijdieren …”, staat in de samenvatting van de film te lezen.

Aan de hand van deze beschrijving wisten de leerkrachten blijkbaar niet dat het verhaal van de kerstster een variatie is op de geboorte van Jezus. Het feit dat op de poster van de film een kind in een kribbe wordt afgebeeld deed ook geen bel rinkelen. Blijkbaar had men ook de trailer niet bekeken, waarin onder meer Maria, Jozef, koning Herodes en de drie wijzen worden opgevoerd.

“Ik moet bekennen dat ik de film nog niet eerder had gezien, het komt uit een grote Amerikaanse studio”, zegt Emmanuel Raymond van bioscoop ‘Le Rio’. Hij betaalde de leerlingen terug. Zij gingen terug naar de klas en zullen later een andere filmvoorstelling bijwonen.

“Historische en religieuze cultuur studenten”

In een Tweet gericht aan de Franse minister van Onderwijs Jean-Michel Blanquer zegt abt Grosjean: “Kunt u uw leraren geruststellen, die een kerstfilm stopzetten omdat ze erachter komen dat het gaat over… Jezus? Niemand mag hen de schuld geven omwille van het koesteren van de historische en religieuze cultuur van hun studenten.”