Twee Turkse Nederlanders, die lid zijn van een Turkse extreemlinkse organisatie, zijn in Athene opgepakt omdat zij een aanslag op president Erdogan wilden plegen.

Twee Turkse Nederlanders werden op 28 november samen met zeven medeverdachten opgepakt in Griekenland. Zij zouden plannen hebben om de Turkse president Erdogan (AKP) te vermoorden. Een van de twee heeft een Nederlands paspoort, de andere heeft een Nederlandse verblijfsvergunning. Beide zijn van Turkse komaf.

Aanval met raketwerpers

Het zou gaan om Anil S., uit Amsterdam, en Burak A. uit Eindhoven. Beide mannen staan op de Nederlandse terrorismelijst. Eind november reisden de twee naar Athene. Erdogan bracht op 7 en 8 december het eerste Turkse staatsbezoek in 65 jaar tijd aan de Griekse hoofdstad. De groepering waartoe de twee behoren – de extreemlinkse DHKP/C – zou het konvooi van Erdogan met raketwerpers hebben willen aanvallen.

In de woningen waar de Griekse autoriteiten hun inval deden werden wapens en plannen voor de aanslag aangetroffen. Een dag later werden de verdachten in staat van beschuldiging gesteld. De negen worden vastgehouden op verdenking van het beramen van een aanslag.

Ondertussen zijn de Griekse autoriteiten nog altijd op zoek naar wapenmateriaal van de groep, waaronder molotovcocktails en zelfgemaakte handgranaten. Die zouden in het Parnitha gebergte, naast Athene, begraven liggen.

DHKP/C

De DHKP/C – oftewel de Revolutionaire Volksbevrijdingspartij – is een marxistisch-leninistische organisatie. Zij wordt door de EU als terroristische organisatie gezien. De groepering wil van Turkije een socialistische staat maken. Bovendien zijn zij sterk gekant tegen het Turkse NAVO-lidmaatschap.

In het verleden pleegde de organisatie al meerdere bomaanslagen in Turkije, bijvoorbeeld op de Amerikaanse ambassade in Ankara. Zij is tevens actief in België, Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië. Gezien het statuut van terroristische organisatie is lidmaatschap strafbaar.