Volgens Brussels minister van Financiën Guy Vanhengel (Open Vld), weet “premier Charles Michel […] totaal niet hoe het dossier rond het Eurostadion in elkaar zit”. Het verwijt dat de stad Brussel en het Brussels Gewest niet al te zorgvuldig handelden, veegt Vanhengel van tafel. “Aan dit dossier is keihard gewerkt, maar er is ook sabotage gepleegd”, aldus een van de drijvende krachten achter het Eurostadion in De Zevende Dag

Afgelopen donderdag besliste de UEFA dat Brussel geen gaststad zal worden voor het EK in 2020. Volgens de voetbalorganisatie was er onvoldoende zekerheid dat het geplande Eurostadion er effectief zou komen. Vooral het feit dat er tot op heden nog geen bouwvergunning is, gaf de doorslag.

Enkele dagen voor de uiteindelijke beslissing voelde premier Charles Michel de bui al hangen. Zo stelde hij op een partijtop van zijn Franstalige liberalen dat deze hele […] zaak vanaf het begin [werd] verprutst door amateurs die zich vragen hadden moeten stellen bij het bouwen van een Brussels stadion op Vlaams terrein”. “Het is absurd. En nu het dossier bijna ten einde is, kijkt men naar mij. Alsof ik van de ene op de andere dag zo’n probleem kan oplossen!”.

“Totale onwetendheid”

Naar eigen zeggen voelt Vanhengel zich niet aangesproken door het verwijt van de premier. Integendeel, volgens Vanhengel toont “die uitspraak […] een totale onwetendheid aan. En dat is toch wel straf, dat zelfs de premier niet weet hoe het dossier in elkaar zit.”

Ook van het verwijt dat Brussel soloslim probeerde te spelen, is volgens Vanhengel niets van aan. “In 2014 zaten we met iedereen rond de tafel: Elio Di Rupo voor de federale regering, Kris Peeters voor Vlaanderen, de Voetbalbond, de Brusselse regering en de stad Brussel. Iedereen wilde ervoor gaan. Uiteindelijk zijn bijna alle hoofdrolspelers vertrokken of in een andere positie terechtgekomen. Toen hebben we het gevoel gekregen dat we tegengewerkt werden.”

Sabotage langs Vlaamse kant

Deze tegenwerking en ‘sabotage’ kwam volgens Vanhengel niet enkel vanuit de Voetbalbond. Ook door de politiek is er volgens hem “tegengewerkt én gesaboteerd”“Op een bepaald moment vroeg ik om samen te zitten met enkele vertegenwoordigers van de Vlaamse regering om het over het dossier te hebben. De deur was dicht.”

Volgens Vanhengel “kunnen we allemaal beter doen”. “En dat was wellicht langs onze kant ook het geval”, concludeert de minister. “Maar zij die nu zeggen dat dit dossier knutselwerk is, die kennen het dossier gewoon niet. Hier is ontzettend veel tijd in gestoken en ook keihard aan gewerkt.”

4 REACTIES

  1. Politiekers die van zichzelf beweren “keihard te werken” – dergelijke beweringen mogen beschouwd worden als het toppunt van huichelarij. CFR ook de verklaring van de Gentsche burgemiester die van zichzelf beweerde “keihard” aan het werk geweest te zijn te Cannes op het pleziervaartuig van zijn maatje Jeroen Picqeur.
    We moeten ermee leren leven dat vrijwel alle politiekers liegebeesten zijn, maar soms wordt het toch al te gortig.