De EU zal Hongarije, Polen en Tsjechië vervolgen wegens hun weigering om gedwongen migranten op te nemen. De drie staten verzetten zich en beroepen zich daarbij op hun soevereiniteit.

De Europese Commissie heeft Tsjechië, Hongarije en Polen voor het Europees Hof van Justitie gedaagd. De drie lidstaten hebben niet deelgenomen aan de herverdeling van migranten. Volgens een besluit van de Europese Raad van september 2015 zijn de lidstaten verplicht om asielzoekers uit Italië en Griekenland op te nemen. Zo’n 120.000 migranten moesten zo worden hervestigd in andere EU-lidstaten.

Tsjechië

Als het Hof van Justitie besluit dat een land zich niet aan de Europese wetgeving heeft gehouden, is dat land een boete verschuldigd. De vice-voorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans, heeft duidelijk gemaakt dat het indienen van de klacht geen verrassing was. “Het zou lachwekkend zijn om geen rechtszaak in te dienen”, zegt Timmermans.

De kersverse Tsjechische premier Andrej Babiš (ANO 2011) noemde de quota voor de verdeling van migranten nog “onzin”. Hij argumenteert dat de quota de populariteit van radicale partijen in Europa enkel zullen versterken. Verder beroept Tsjechië zich op het subsidiariteitsbeginsel, volgens dat principe doet een hogere instantie – zoals de EU – niet wat door een lagere instantie – zoals een lidstaat – gedaan kan worden.

“De quota zijn een inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van de Tsjechische Republiek en elk ander land. Soevereine staten zullen hun soevereiniteit verliezen als ze niet langer kunnen beslissen welke burgers ze in hun land willen toelaten”, laat een woordvoerder van president Milos Zeman (SPO) weten.

Vanuit de Tsjechische oppositie is een gelijkaardig geluid te horen. Petr Fiala van de conservatieve ODS noemde de quota “een slecht besluit en de huidige klacht van de EU-Commissie een nog slechter besluit”. De beslissing zou zorgen voor “grotere ontevredenheid en het gevoel van onrechtvaardigheid”.  Volgens Fiala helpt de EU de vluchtelingen niet met de aanklacht. Integendeel, het zou het vertrouwen in de Unie alleen maar verder doen afnemen.

Polen en Hongarije

In Hongarije reageert men vrij rustig en berekend op de beslissing. Boedapest heeft momenteel immers vrij veel op haar bord. Naast de kwestie van het naleven van het besluit over de vluchtelingenquota, ligt Boedapest ook nog over twee andere punten in de clinch met Brussel. Er is namelijk de zogenaamde NGO-wet en de hervorming van de wet op het hoger onderwijs. Die lijken in het leven te zijn geroepen om het de Centrale Europese Universiteit, die wordt gesponsord door miljardair George Soros, moeilijk te maken.

De minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijártó (Fidesz) heeft daarentegen veel krachtdadiger gereageerd. Hij zei dat zijn regering alle middelen die haar ter beschikking staan zal aanwenden om te voorkomen dat besluiten over het vluchtelingenbeleid van kracht worden die in strijd zijn met de veiligheid en de wil van Hongaarse burgers. De NGO-wet van Hongarije, die het maatschappelijk middenveld verplicht om donaties van internationale donoren openbaar te maken, en de nieuwe wet op het hoger onderwijs voldoen aan alle EU-regels, zei hij.

Warschau laat dan weer weten dat het zal vasthouden aan zijn migratiebeleid en dat het zich wil verdedigen voor het Hof. Premier Beata Szydlo (PiS) ziet haar standpunt gerechtvaardigd door het beleid van en de publieke opinie in andere EU-landen. “Aanvankelijk lachte men met ons en zei men dat we geïsoleerd waren. Veel EU-politici wilden hun geweten sussen door een klein aantal vluchtelingen op te nemen”, aldus Szydlo.

17 REACTIES

 1. “De regering zal alle middelen die haar ter beschikking staan zal aanwenden…”. Tsja, en zoals het hieronder reeds werd opgemerkt, er zal eigenlijk maar een enkel middel zijn: een Tsjexit, een Pexit en een Hexit. Want met alle andere middelen zouden de betrokken regeringen uiteindelijk bot vangen.
  Terloops, en om een van mijn opmerkingen te herhalen, de Hongaarse premier Victor Orban en zijn partij maken deel uit van de EVP, de Europese Volkspartij gesticht door wijlen Wilfried Martens. Ofte de Europese Tsjeven waarvan ook de partijen van Jonkheer Juncker, Berlusconi en Rajoy lid zijn. Jawel, een bijzonder eigenaardig allegaartje is me dat. Kortom, mijns inziens zouden de Polen en Tsjechiërs er beter aan doen niet al te veel te rekenen op Orban & Cº. Want eens Tsjeef, altijd Tsjeef, en een valse vriend is nog veel slechter dan de ergste vijand.

 2. De Polen, Hongaren, Tsjechen zouden totaal gek zijn moesten zich
  neerleggen bij wat de EU-commissie hun wil opleggen! Hopelijk houden ze
  voet bij stuk, steken hun middenvinger op tegen die leidende oelewappers
  met hun idiote migrantenpolitiek binnen de EU en gaan ze na de Brexit,
  ook op pad voor een Plexit, Hgexit en Tsjexit! Zelfs zich terug
  bevriend maken met Rusland, brengt het hun geheid meer voordelen op dan
  dat ze naar de pijpen van EU-ministers moeten dansen!

  • Staat u mij toe te corrigeren in “…Polen, Tsjechië en Hongarije zijn lid van de EU. En ‘t bestuur van een organisme kan zijn leden desnoods voor de rechtbank dagen. Elementair, mijn beste, elementair. Alleen maar dat het bestuur waarvan sprake niet democratisch werd verkozen, maar samengeflanst werd in duistere achterkamertjes.

  • Laten we eerlijk zijn, het gaat wel degelijk over een vluchtelingentragedie. Waarbij volgens het Shakesperiaans concept af en toe wat kommedianten een intermezzo mogen ten beste geven [de doodskopscene uit Hamlet bijvoorbeeld]. Concreet, de in achterkamertjes aangestelde en benoemde EU-commissarissen staan in voor de rol van de komedianten.

   Dus helaas geen vluchtelingenkomedie maar wel degelijk een vluchtelingentragedie. Waarvan de EU-commissie gesteund door de geitenwollensokkendragersbrigade probeert ons de schuld in de schoenen te schuiven.