Een Turks-Iraanse goudhandelaar heeft de Turkse president Recep Erdogan (AKP) in een rechtszaak in New York ervan beschuldigd om een transactie goedgekeurd te hebben in een plan om Iran te helpen om Amerikaanse sancties te ontwijken

Reza Zarrab, de Turks-Iraanse goudhandelaar, werkt mee met de Amerikaanse openbare aanklager in een strafrechtszaak die loopt tegen een Turkse bankverantwoordelijke. De beschuldiging betreft geld witwassen ten bate van Iran. Tijdens de affaire was Recep Erdogan nog premier van Turkije. Zarrab wijst nu naar Erdogan als betrokkene in de zaak.

Banken ontkennen

Zarrab beweert immers dat hij van Zafer Caglayan, de toenmalige Turkse minister van Economie, had vernomen dat Erdogan en de Financiënminister van dat moment, Ali Babacan, twee Turkse banken – Ziraat Bank en VakifBank – de opdracht had gegeven om geld vrij te maken voor Iran. De twee banken ontkennen dit echter.

Afgelopen donderdag zei Erdogan nog dat Turkije de Amerikaanse sancties niet had geschonden, zo tekende de Turkse CNN op. Een woordvoerder van Erdogan noemde de rechtszaak zelfs een “complot tegen Turkije”.

De openbare aanklager in de VS heeft negen mensen aangeklaagd omtrent het ontwijken van Amerikaanse sancties jegens Iran. Echter, enkel twee mensen, waaronder Zarrab, zijn door de Amerikaanse autoriteiten gearresteerd.

Zarrab zei in de rechtbank dat hij Iran hielp door middel van een complex plan. Zarrab zou geld op rekeningen gebruikt hebben om goud te kopen, vervolgens het goud naar Dubai hebben gesmokkeld en het aldaar verkocht hebben voor cash. Na 2013, omwille van de gewijzigde sancties, hanteerde Zarrab valse voedselaankopen in plaats van goud.

Turkije drijft weg van het Westen

De verhoudingen tussen Turkije en het Westen zijn al een poosje aan het verslechteren. Dit in stroomversnelling na de mislukte Turkse coup in de zomer van 2016. Zo gooit Turkije roet in het eten van allerlei NAVO-initiatieven terwijl het de diplomatieke spanningen met verscheidene EU-landen op de spits dreef in aanloop en nasleep van het Turkse Grondwetreferendum.

De Turkse president Recep Erdogan en zijn partij, de gematigd-islamistische AKP, wonnen dat referendum nipt op 16 april, maar al snel kwamen berichten binnen over kiesfraude. Ten gevolge van dit referendum is Erdogan echter machtiger geworden en werd Turkije een presidentiële staat. Vooral de plannen van Erdogan rond het herinvoeren van de doodstraf in Turkije verveelt veel EU-politici, maar achter de ruzietjes en diplomatieke rellen schuilt een grotere geopolitieke verschuiving die de groeiende macht en wereldrol van Turkije weerspiegelt.

2 REACTIES

 1. Het is een Amerikaanse sanctie tegen Iran Door Amerika…. het is geen Turkse sanctie tegen Iran. …

  Dit houd in dat Turkije vrij is in zijn relatie met Iran als soeverein land. Iedere poging van Amerika om Turkije te dwingen geen handel te doen met zijn buurlanden is een act van agressie.

  Als je beter kijkt zul je zien dat Amerika sinds de revolutie van Iran sancties toepast tegen Iran. Dus sinds 1980. Als je verder kijkt zul je ziens dat sindsdien Amerikaanse bedrijven voor bijna 1000 miljard dollar aan handel relaties hebben onderhouden met Iran via de achterdeur. Dit alles is aantoonbaar.

  Dus het komt erop neer dat Amerika dus tegen Turkije zegt… jij mag geen direct handel voeren met Iran. .. Alle vorm van handel met Iran moet via Amerika gaan.

  Dit Amerika gedraagd zich als een bullebak. De vraag is zal Turkije als soeverein staat dit slikken of niet.

  Als Turkije eer en trots heeft zal Turlike uit alle macht Amerika tegen moeten werken.

  Nog vorige jaar heeft geloof ik Boeing alleen al voor 3.000.000 dollar aan vliegtuigen verkocht aan Iran….

  Duitse en Franse bedrijven bouwen voor miljarden aan snelwegen en metro s in İran.

  Het is te zot voor woorden Turkije dit te verbieden.

  Turkije moet desnoods alle Amerikaanse invloeden en aanwezigheid in het midden oosten en Turkije met geweld en oorlog platwalsen en vernietigen.

  Amerika is een super macht maar Turkije is een regionale supermacht. Turkije is daar sterker als Amerika.