De vier energieministers bereikten gisterennacht volgens De Morgen een akkoord over de toekomstige energievisie in België. De vraag is echter of dit Energiepact het zal overleven in de Vlaamse en federale regering. Eerder stelde N-VA-parlementsleden Bert Wollants en Andries Gryffroy immers dat hun partij geen voorstander is van een kernuitstap tegen 2025. 

De afgelopen weken werd er tussen de vier energieministers (drie ministers van de gewesten en één minister van de federale regering) onderhandeld over het interfederale Energiepact. Dit Energiepact bevat de grote beleidslijnen voor de toekomst van het Belgische energiebeleid.

Problemen binnen de meerderheid?

Hoewel de onderhandelaars zich in stilzwijgen hullen over de inhoud van het akkoord, schrijft Le Soir dat de tekst de kernuitstap tegen 2025 bevestigt. Zo willen de energieministers de nucleaire capaciteit in eerste instantie vervangen door gas en hernieuwbare energie. Het uiteindelijk doel: tegen 2050 alleen nog maar duurzame energie.

N-VA echter is van mening dat een kernuitstap tegen 2025 net vermeden moet worden. De alternatieven die Vlaams minister voor Energie, Bart Tommelein (Open Vld), op tafel legde, dreigen volgens de partij de energiefactuur drastisch de hoogte in te jagen. De andere partijen daarentegen, zien het niet zitten om de levensduur van de bepaalde kerncentrales te verlengen.

Groen en sp.a: “Hoopvol”

Aan de kant van de oppositie vallen positievere geluiden te horen. Zo stellen federaal Groen-fractieleider Kristof Calvo en Vlaams Parlementslid voor Groen Johan Danen dat het “wachten [is] op de eigenlijke teksten en de goedkeuring door de regeringen. We hebben heel wat jaren moeten aandringen. Maar nu lijken ook andere partijen samen met ons ‘ja’ te zeggen tegen de kernuitstap en een doorbraak van hernieuwbare energie. Die kans moeten we grijpen. Het is hoog tijd. Hopelijk zegt ook N-VA duidelijk ja tegen deze belangrijke beslissingen, zodat we eindelijk aan de energietoekomst kunnen beginnen werken”.

Ook de sp.a zal zich constructief opstellen laten sp.a-parlementsleden Karin Temmerman en Rob Beenders weten aan De Standaard“We hebben ons altijd als een constructieve partner opgesteld en we zullen dat in de toekomst blijven doen. De toekomst is aan de hernieuwbare energie en energiebesparing. Ons land kan daarin niet ambitieus genoeg zijn. Het gaat tenslotte over de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen.”

De socialisten vragen verder net als Groen aan de N-VA om hun eis om de kerncentrales langer open te houden op te bergen.