Volgens EU-president Donald Tusk heeft de politiek van de verplichte spreiding van asielzoekers gefaald. EU-Commissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos noemt het plan van Tusk dan weer “onaanvaardbaar en anti-Europees”.

In een nota gericht aan de Europese leiders schrijft Tusk: “De verplichte quota hebben tot grote verdeeldheid geleid. En door de buitensporige aandacht voor dit dossier is het spreidingsplan ook niet doeltreffend gebleken.” 

Tusk: “Destructief migratiebeleid”

Voor de Poolse EU-president hebben de verplichte quota geen toekomst. Tusk noemt het migratiebeleid van de afgelopen drie jaar “destructief”. Hij hoopt dat de EU-leiders, aan wie de nota gericht is, zijn analyse zullen delen. Tusk hoopt tegen juni 2018 een Europese consensus te bereiken om de blokkering inzake migratie te doorbreken. Hij hoopt daarbij vooral op een stabiele Europese financiering voor het migratiebeleid.

Hij vindt ook dat het vertrouwen onder de lidstaten hersteld moet worden. Volgens Tusk moeten de lidstaten zelf kunnen beslissen hoe ze de solidariteit inzake de migratiecrisis invullen. Zo kan volgens de visie van Tusk het ene land kiezen voor de opvang van asielzoekers, terwijl het andere land grenswachters inzet of financiële steun levert.

Landen zoals Polen, Hongarije en Tsjechië hebben het steeds moeilijk gehad met verplichte spreidingsplan. Zij weigerden dit steevast uit te voeren. Met een nieuwe conservatief-nationalistische coalitie in de maak in Oostenrijk, lijkt ook dat land zich binnenkort aan de zijde van dat blok te scharen.

Het is niet de eerste keer dat Tusk kritiek uit op het spreidingsplan“Ik zie geen speciale toekomst voor dit project, maar het is belangrijk om een overeenkomst te vinden die Polen en de andere Viségradlanden niet van de rest van Europa afzondert”, zei de voormalige Poolse premier in oktober al, voor een Pools publiek. “Dit compleet onnodige conflict tussen lidstaten moet stoppen.”

“Anti-Europees”

Er komt echter kritiek op de nota van Tusk vanuit de Europese Commissie. Met name Dimitris Avramopoulos, EU-Commissaris voor Migratie, is erg hard. “Het document dat president Tusk heeft voorbereid, is onaanvaardbaar en anti-Europees. Het ontkent al het werk dat we de voorbije drie jaar hebben gedaan”, zegt Avramopoulos.

“Het plan van Tusk ondermijnt een van de belangrijkste pijlers van het Europese project: solidariteit. We moeten aan één zeel trekken, in plaats van anti-Europese standpunten te voeden”, luidt het.

Het standpunt van Avramopoulos – een Griek – is weinig verwonderlijk. Griekenland draagt immers, samen met Italië, de grootste last van de migratiestroom vanuit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Hoewel een EU-commissaris in theorie neutraal dient te zijn, wegen nationale belangen vaak door op hun stellingnames. Hetzelfde geldt mogelijk voor het standpunt van de Pool Donald Tusk.