De Democraat Doug Jones heeft na een opvallende verkiezingsstrijd de verkiezingen voor een vrijgekomen zetel in de senaat gewonnen. Het is de eerste keer in 25 jaar dat een Democraat kan winnen in de conservatieve staat.

De verkiezingen waren nodig omdat Senator Jeff Sessions minister van Justitie was geworden in de regering van Donald Trump. Sessions won er elke verkiezing met niet minder dan 59% van de stemmen en in 2014 durfde niemand zelfs de handschoen tegen hem op te nemen. Vorig jaar haalde Donald Trump 62% in Alabama. Oorspronkelijk werd dan ook verwacht dat zijn Republikeinse opvolger makkelijk kon overnemen.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Ingewikkeld

De Republikeinse voorverkiezingen maakten de zaken echter een pak ingewikkelder. Oorspronkelijk verkoos de partijtop om zittend senator Luther Strange te te steunen. Ook president Donald Trump stond achter hem. Nochtans waren veel mensen van het Trump-kamp daar niet blij mee. Opvallende figuren zoals Ben Carson en Steve Bannon verklaarden openlijk hun steun voor Roy Moore. In de voorverkiezingen won die laatste dan ook het pleit. Roy Moore had een conservatiever imago en was zuiverder dan Strange, die door zijn tegenstanders geportretteerd werd als iemand van Washington, “the swamp”. Vooral Steve Bannon en Breitbart zetten zich in om Moore aan de overwinning te helpen.
De partijtop bleef echter afwachtend en afwijzend voor Moore. Indien hij had gewonnen gingen de Republikeinen zelfs samenzitten om te bepalen hoe met hem om te zullen gaan.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Omstreden figuur.

Moore is echter meer dan een overtuigde conservatief en is eigenlijk altijd omstreden geweest. Toen hij opperrechter was van het Hooggerechtshof van de Staat Alabama werd hij 2 keer ontslagen door het Federale Hooggerechtshof. Hij noemt zichzelf een christenfundamentalist en hangt vast aan de protestante bijbel. Hierdoor verwerpt hij bijvoorbeeld de evolutieleer. Bij zogenaamde evangelicals zijn die standpunten vaker populair.

In november werd het helemaal een circus toen de liberale krant ‘The Washington Post’ beschuldigingen naar voor bracht dat Roy Moore seksuele relaties had gehad met vier vrouwen die tieners waren terwijl hij al een dertiger was met een autoriteitsfunctie. Een van hen was toen zelfs 14 jaar oud, onder de leeftijdsgrens om te kunnen instemmen.  Enkele dagen later beschuldigde een vijfde vrouw hem ervan haar seksueel aangerand te hebben toen ze 16 was. Deze beschuldigingen zorgden er voor dat heel wat vooraanstaande Republikeinse figuren en organisaties hun steun voor hem introkken en hem vroegen om uit de verkiezingen te stappen. Hij zette echter door en bleef de Republikeinse kandidaat. Een week voor de verkiezingen besloot Trump om hem alsnog te steunen, de Republikeinse partij en de Republikeinse Senaatscommissie deden dat dan ook.

Er werden voor deze verkiezingen geen debatten gehouden tussen Moore en zijn Democratische tegenstander, Doug Jones. Die laatste wilde wel en beschuldigde Moore ervan zich te verbergen voor de kiezers en voor de media. Moore zei dat hij niet wilde debatteren omdat hun standpunten duidelijk waren en er geen nood meer was aan een debat.

Nipt

Hoewel de beschuldigingen aan het adres heel ernstig waren en de druk om te stoppen heel groot is geweest, is de uitslag erg nipt geworden. Jones haalde 49,9% van de stemmen en Moore 48,4. Moore eiste nog een hertelling, iets waar hij recht op heeft aangezien er slechts een half procent verschil is tussen beide kandidaten. Voor president Trump is het resultaat wel al duidelijk en hij feliciteerde Doug Jounes al.

Het verlies van Alabama is erg pijnlijk voor de Republikeinen omdat het traditioneel ‘rood’ stemt. In de Senaat is de Republikeinse meerderheid nu kleiner geworden en zijn de verhoudingen 51 tegen 49. Hierdoor wordt het erg moeilijk om bepaalde veranderingen door te voeren langs de Senaat. Vooral de benoemingen van rechters zullen waarschijnlijk een zware bevalling worden. Veel Republikeinen zijn er van overtuigd dat de andere kandidaten binnen de partij wel zouden gewonnen hebben.

Black votes matter

Doug Jones is een 63 jarige Democraat met een lange staat van dienst. Hij diende als federaal aanklager en is gekend in zijn rol voor meer burgerrechten. Hij vervolgde onder meer leden van de KKK voor een racistische moordpartij in een kerk en won de rechtszaak in 2002. De racistische moordenaars kregen 40 jaar celstraf. Die strijd legde hem geen windeieren bij etnische minderheden, aangezien hij bij zwarten erg veel stemmen haalde. De massale opkomst van zwarte kiezers, die massaal voor hem stemden, lijkt de doorslag te hebben gegeven. Ze stemden bovendien boven hun demografisch gewicht. Ze maken er 26% uit van de bevolking, maar vormden 28% van de opgekomen kiezers. Bij de zwarte mannen stemde 93 % voor Jones en bij de zwarte vrouwen was dat zelfs 98%.

Politiek commentator en voormalige NBA-ster Charles Barkley noemde de verkiezing van Jones al een “wake-up call” aan het adres van de Democratische partij. “Dit is een wake-up call voor de Democraten. […] Het is tijd voor hen om van hun reet te komen en het leven beter te maken voor zwarte stemmers en voor mensen die arm zijn. Ze hebben altijd onze stemmen gekregen en ze hebben onze stemmen misbruikt. Maar dit is een wake-up call voor Democraten om het beter te doen voor zwarte mensen en arme blanke mensen”, zegt Barkley.

Op economisch vlak bevindt hij zich meer in het centrum. Newsweek noemde hem dan weer een economische populist.  Omdat het een invulling van de termijn van Sessions is, zal Jones voorlopig 3 jaar kunnen zetelen.