Staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) is boos. Dit nadat een lokale afdeling van het Vlaams Belang, deze van Kapellen, op Facebook een omstreden foto en bijschrift plaatste. Op de post, die inmiddels verwijderd is, is een moslimgezin te zien bij Sinterklaas. “Wanneer er iets te krijgen valt, gooien ze al hun principes en geloofsregels overboord”, postte de lokale Vlaams Belang-afdeling. “Even walgelijk en ongepast als die van religieuze gekken”, zo reageerde Demir die in een Facebookpost het nieuwsbericht erover van VTM deelde.

De fotopost van Vlaams Belang Kapellen is inmiddels verwijderd, maar niet vooraleer er flink wat commotie bij kwam te kijken op Twitter. Onder meer schrijver Tom Naegels vond dat de post ongepast was. Demir ging echter nog verder: “Wat mij betreft zijn posts als deze even walgelijk en ongepast als die van religieuze gekken die zeggen dat je […] niet […] naar muziek mag luisteren”, aldus Demir op Facebook. Het religieuze verbod op muziek is een referentie aan bepaalde strenge interpretaties in de islam en de sharia. Dit kwam onlangs aan bod toen bleek dat de radicaal-islamitische prediker Ali Houri een lezing gaf in het stadhuis van Genk – de stad van Demir – alwaar Houri meegaf dat muziek luisteren ‘haram’ (onrein) is.

Wij kenden weinig tot niks van Kerst, Pasen of Sinterklaas. Maar we vierden mee alsof we nooit iets anders gedaan…

Publiée par Zuhal Demir sur mardi 5 décembre 2017

Posts als deze even walgelijk en ongepast als die van religieuze gekken

Het Vlaams Belang erkent dat de post “buiten de lijntjes” kleurde. “De afdeling in Kapellen kreeg heel wat bedreigingen binnen en verwijderde de post dan zelf”, zo verheldert Vlaams Belang-woordvoerder Klaas Slootmans aan VTM NIEUWS. Maar “we kunnen niet alle Facebookpagina’s van lokale afdelingen in de gaten houden. In dit geval heeft één partijmandataris een beetje buiten de lijntjes gekleurd”.

Moslimprediker in Genk: “Zondige muziek”

De omstreden en desbetreffende lezing ‘Van de wieg naar het graf’ door Abid Tounssi – vroeger bekend als rapper Salah Edin – en Ali Houri werd bijgewoond door het Nederlandse programma ‘Nieuwsuur’ en kwam daardoor aan het licht. In de lezing – waarbij jongens vooraan in de zaal moeten plaatsnemen en meisjes achteraan – werd verteld dat muziek  zondig is, net als bepaalde kleding en het drinken van alcohol. “De straf binnen de islam voor zang en muziek is buitengewoon ernstig”, aldus Tounssi.

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) reageerde vorige maand woedend op Twitter nadat het nieuws buitenkwam: “Religieuze gekken zaaien haat, zetten bevolking tegen elkaar op en behandelen vrouwen als vuil. Op het Genkse stadhuis! Laten we dit toe?”

Uit onderzoek van SCEPTR bleek later tevens dat Ali Houri, ook gekend als Al Khattab, lezingen gaf op een Gemeenschapsschool, de Medina Expo en in een Atrium-feestzaal verbonden aan voetbalclub Royal Antwerp FC.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken