Het VK heeft sinds begin november een nieuwe minister van Defensie. Gavin Williamson – lid van de Conservatieve partij van premier Theresa May – stelt dat wie voor IS in het Midden-Oosten gaat vechten de Britse waarden haat. De minister vindt daarom dat men de geschatte 270 Britten die met IS meestrijden moet “opjagen en afmaken”

“Mijn mening is redelijk simpel, een dode terrorist kan Groot-Brittannië geen kwaad berokkenen”, zo liet Williamson in de Britse tabloid The Daily Mail optekenen. “We moeten alles doen wat we kunnen doen om deze bedreiging te elimineren en vernietigen”. De minister voegt er tevens aan toe dat IS-strijders nooit zouden mogen terugkeren naar het VK.

Luchtaanvallen

Williamson deed er zelfs een schepje bovenop en beargumenteerde dat de Britse luchtmacht bombardementen hoort uit te voeren tegen de Britse IS-strijders. Williamson volgde in november Michael Fallon (Conservatives) op na een seksschandaal die de positie van Fallon bemoeilijkte.

In mei kwam naar buiten dat ook Frankrijk jihadisten ‘van eigen bodem’ opjaagt in Irak. Franse speciale eenheden zoeken actief naar Franse staatsburgers die zich aansloten bij IS om ze uit te schakelen. Ook bij de Fransen is het de bedoeling dat de ‘Foreign Terrorist Fighters’ (ook wel gekend als Syriëstrijders) nooit meer terugkeren naar hun ‘thuisland’.

Irakese officieren die het offensief op Mosoel hebben geleid, zeggen dat ze van speciale eenheden uit Frankrijk namen en foto’s hebben gekregen van belangrijke doelwitten. Het zou daarbij telkens om Franse staatsburgers gegaan zijn. Het is duidelijk waarom Frankrijk voor deze tactiek kiest: bij verschillende aanslagen in Frankrijk waren Syriëstrijders betrokken.

8 REACTIES

  1. Het is nu wel zo dat, wanneer dit totaal onbetrouwbaar zootje ongeregeld terugkomt naar Europa dit, boordevol frustratie, haat en nijd tegenover ons Westen een serieus gevaar zal uitmaken. Dat ze voor niets terugdeinzen hoeft niet meer te worden bewezen. Dat Gavin Williamson opteert voor een oplossing, analoog aan hun optreden overal waar ze “opereerden” mag dan al cru overkomen, het is er wel een die kan tellen.

  2. Geen empathie voor moordenaars . Wie hier vertrekt om te moorden voor zijn godsdienst mag nooit meer terugkeren. Belgische nationaliteit afnemen !.

  3. Of het nu een Brit, Duits, Fransman, Belg, Nederlander enz…… is speelt hierin geen enkele rol. Een terrorist is en blijft een terrorist. Den held gaan uithangen bij IS en dan met hangende pootjes terugkomen en verlangen dat ze nog opgevangen worden ook is meer dan een brug te ver.
    Zoals hij zegt: ” Opjagen en afmaken. “

    • Tijdens de bezetting van België (WO2) vielen de aanslagen van het verzet tegen al dan niet vermeende collaborateurs of Duitse militairen ook onder kwalificatie van terrorisme volgens het Internationaal recht. Uiteraard veranderden Pierlot en Spaak van mening toen ze eind oktober 1940 van België naar Londen verhuisden. Anderzijds is het een publiek geheim dat de geheime diensten USA, GB, Frankrijk, Israël, Rusland e.a., ook niet vies zijn van terroristische aanslagen. Tegenwoordig met behulp van drones zijn de uitvoerders quasi anoniem.

  4. Is het de bedoeling van Gavin Williamson het westers beschavingspeil te verlagen tot het niveau van zeg maar, Saoedi Arabië? In gebieden die geconfronteerd worden met gewapende conflicten plegen criminele pshychopaten doorgaans summiere executies (zonder vorm van proces, zonder recht op verdediging en zonder bewijs van schuld lastens de slachtoffers). Van summiere executies tot het plegen van groepsverkrachtingen. Licentie om te doden. Wanneer lieden ongestraft misdaden kunnen plegen op medeburgers komt het beest in de mens naar boven. Niet alleen bij de moslims. In Europa en België werden bij de bevrijding, en bij het einde van de oorlog in mei 1945, mensen willekeurig van hun vrijheid beroofd, mishandeld, gefolterd en summier gexecuteerd of nog verkracht, huizen en meubilair van verdachten vernietigd door gewapend krapuul dat als ratten uit de riolen kwam gekropen en zichzelf proclameerde tot patriotten, toen de Duitsers met de horizon verdwenen waren. De regering verleende die Belgische terroristen omstreeks 1948 amnestie. Een schandvlek op het blazoen van België. IS strijders dienen volgens het internationaal recht berecht te worden. Eventueel in het land waar ze verdacht worden misdaden te hebben gepleegd. Maar dan ook voor de US soldaten, Britten en Russen graag.

Comments are closed.