Na de verkiezingen van eind september, waarbij de SPD haar slechtste resultaat sinds 1949 boekte, kondigde Schulz aan in de oppositie te willen. Nadat de coalitiegesprekken tussen de CDU van Merkel, de FDP en Die Grünen afsprongen, wordt toch opnieuw over een coalitie tussen de CDU en SPD gesproken. “Geen enkele optie is van tafel”, aldus Schulz.

Op 24 september 2017 vonden in Duitsland verkiezingen plaats. De CDU van Merkel bleef de grootste partij met 33%, het rechtse AfD boekte de grootste overwinning en werd met een kleine 13% de derde grootste partij. De socialisten verloren 5% ten opzichte van de vorige verkiezingen en moesten tevreden zijn met zo’n 20,5%, haar slechtste resultaat sinds 1949.

“Geen enkele optie van tafel”

Schulz, de huidige partijleider van de SPD, kondigde dan ook meteen aan niet in een coalitie te willen stappen en te kiezen voor een rol in de oppositie. Een coalitie met christendemocraten, liberalen en groenen, de zogenaamde ‘Jamaica’-coalitie – verwijzend naar de politieke kleuren van de partijen die gezamenlijk de Jamaicaanse vlag weerspiegelen – leek in de maak, maar die sprong uiteindelijk toch af. Vooral omtrent migratie bleken de verschillen te groot.

Er werd aangedrongen bij de SPD om toch rond de onderhandelingstafel met Merkel plaats te nemen. Maandag maakte Schulz bekend dat “geen enkele optie van tafel” is en gisterenavond zat Schulz samen met Merkel en Horst Seehofer van de CSU. Vanmorgen stroomden geruchten binnen dat de SPD inderdaad coalitiegesprekken zou gaan voeren met de CDU.

Die geruchten werden echter snel ten stelligste ontkend door Schulz. “Dat er groen licht is voor coalitiegesprekken met de CDU kan ik ontkennen”, aldus Schulz. “We hebben talrijke opties om een regering te vormen. We zullen moeten spreken over elk van die opties, en het is dat wat ik maandag aan de leiding van de partij ga voortellen. We staan niet onder tijdsdruk.” Het feit dat de CDU de bron was van de geruchten, wist Schulz naar eigen zeggen alles behalve te appreciëren.