Alexander Pechtold, leider van de Nederlandse regeringspartij D66, is onder vuur komen te liggen. Pechtold zou een appartement gekregen hebben, een zogenaamde schenking van de voormalige Canadese ambassadeur. “Een privékwestie”, klinkt het bij D66.

Het probleem is dat hij dit geschenk ter waarde van 135.000 euro niet gemeld heeft in het geschenkenregister van de Nederlandse Tweede Kamer.

Privékwestie

De partijwoordvoerder ontkent de schenking niet maar heeft het over een privékwestie. De partij wenst verder niet in te gaan op de kwestie waarover ophef is ontstaan. Zo wil de partij ook niet kwijt wat de precieze relatie is tussen Pechtold en Serge Marcoux, de Canadese ambassadeur die tussen 1988 en 1993 in Den Haag verbleef.

Pechtold zou naast het appartement ook enkele flessen wijn en vrijkaarten voor het muziekstuk Matthäus-Passion, gecomponeerd door Johann Sebastian Bach. Zowel de vrijkaarten als de flessen wijn gaf Pechtold wel aan in het geschenkenregister. Waarom hij dan ook het appartement niet meldde is niet duidelijk.

Volgens Joost Vullings, politiek verslaggever bij de NOS, raakten de twee bevriend tijdens de studententijd van Pechtold. Vullings gaat ervan uit dat Pechtold dacht dat het niets met politiek te maken had en dus niet gemeld moest worden. Volgens de leider van Forum voor Democratie, Thierry Baudet, is er echter meer aan de hand. Hij ziet een verband met het CETA-akkoord, het handelsakkoord tussen de Europese Unie en Canada. Pechtold lag dwars om het akkoord goed te keuren, het zou in diezelfde periode geweest zijn dat Pechtold het appartement als schenking heeft ontvangen.

3 REACTIES