De door de VN-gesteunde regering in Libië heeft een overeenkomst gesloten met Italië om een gezamenlijk commandocentrum op te richten om de migratiestroom en de mensensmokkel in Libië aan te pakken.

Libië blijft de belangrijkste toegangspoort voor migranten die proberen over zee naar Europa te reizen. In totaal hebben de afgelopen vier jaar 600.000 mensen de oversteek gewaagd. Niettemin is het aantal overstekers sinds juli sterk gedaald. In die maand begonnen groeperingen in Libië, onder Italiaanse druk, actief het vertrek van migranten te verhinderen.

Commandocentrum

Nu is er een overeenkomst tussen Italië en de door de VN-gesteunde Libische regering van nationale eenheid (GNA) om een gemeenschappelijk commandocentrum op te richten. Dat werd bekendgemaakt na een bijeenkomst in Tripolie tussen de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Marco Minniti (PD), zijn Libische tegenhanger Aref Khodja en het hoofd van de GNA Fayez Seraj.

Het centrum zal bestaan uit “vertegenwoordigers van de kustwacht, de illegale migratieafdeling, de Libische procureur-generaal en de inlichtingendiensten, samen met hun Italiaanse tegenhangers”. Dat staat te lezen in een verklaring door Seraj.

Er werden geen details gegeven over de locatie van het centrum en hoe het precies zou opereren. In het verleden hebben de mensensmokkelaars ongestraft kunnen werken in West-Libië, waar de GNA weinig gezag heeft over gewapende groepen die op het terrein de werkelijke macht in handen hebben.

Reeds van steun Europese Unie

De Italiaanse marine is volgens Libische en Italiaanse beambten reeds aanwezig in de haven van Tripoli en verleent daar “technische” bijstand aan de Libische kustwacht. De kustwacht, die financiering en opleiding van de Europese Unie ontvangt, is de afgelopen maanden assertiever beginnen optreden als het gaat over het onderscheppen en terugbrengen van migranten naar Libië.

In de verklaring van vertelde Seraj aan Minniti dat “ondanks de successen in het migratiedossier, het aantal illegale immigranten buiten de opvangcentra groot blijft en dat we meer samenwerking nodig hebben, vooral bij het beveiligen van de zuidelijke grenzen van Libië waar deze migranten doorheen stromen”.

Voorts laat de GNA weten dat het de meldingen onderzoekt van migranten die als slaven worden geveild. De CNN had beelden uitgezonden van dergelijke veilingen in Libië.

1 REACTIE

  1. Ik pleit voor menselijkheid. Menselijkheid houdt ook in dat je menselijkheid betoont voor de eigen bevolking. De van de menselijkheid doordrongen nieuwe linkse naïeve kliek verliest dit uit het oog. Menselijkheid is voor een ander. Degene die solidariteit moet opbrengen verdient geen menselijkheid, aldus links van vandaag.