In Catalonië kunnen de voorstanders van onafhankelijkheid opnieuw op een meerderheid in het Catalaanse parlement rekenen. In Brussel reageerde de afgezette (en misschien toekomstige) Catalaanse minister-president, Carles Puigdemont, euforisch. Na meer dan 150 jaar heeft de Catalaanse republiek de Spaanse monarchie verslagen”, stelt hij. Bij de partij van premier Mariano Rajoy, Partido Popular (PP), zal er heel wat minder euforie heersen. Zo kon de PP maar drie van haar elf zetels behouden.

De Catalaanse verkiezingen zijn uitgedraaid op een ware nachtmerrie voor Rajoy. Zo lijkt het erop dat de Catalaanse kiezer het gebruik van artikel 155 van de Spaans grondwet niet kon waarderen. Xavier García Albiol, de voorzitter van de Catalaanse PP, reageerde teleurgesteld. Zo zouden de verkiezingen volgens hem “een slechte dag voor de toekomst van Catalonië” zijn en kunnen de unionistische partijen “geen meerderheid vormen”.

Niet alle unionistische partijen delen echter in de malaise van Rajoy zijn PP. Integendeel, de liberale Ciudadanos, met boegbeeld Inés Arrimadas, worden met zo’n 37 zetels de grootste partij in het Catalaanse parlement. Ondanks deze goede score wenkt de oppositie voor de partij die het activeren van artikel 155 steunde. Een unionistische coalitie van socialisten en christendemocraten heeft immers elf zetels te kort voor een meerderheid.

Meerderheid voor pro-onafhankelijkheidskamp

De separatisten daarentegen kunnen wel op een meerderheid in het Catalaanse parlement rekenen. Van de separatistische partijen werd de formatie van Puigdemont, JUNTSxCAT, met 34 zetels de grootste. De linkse onafhankelijkheidspartij, ERC, volgt hierna met 32 zetels. Als gevolg hiervan heeft Puigdemont opnieuw de legitimiteit om een volgende mandaat als minister-president te claimen.

In totaal hebben de twee partijen aan zo’n 66 zetels niet genoeg voor een meerderheid. Om deze te bereiken hebben JUNTSxCAT en ERC – net zoals bij de vorige Catalaanse regering – de steun van de communistische CUP nodig.

Positie Puigdemont versterkt

Hoewel er eerder werd verwacht dat Puigdemont het onderspit zou moeten delven, blijft hij de leider van de grootste separatistische formatie en versterkt hij zijn positie. “Dit is een historische opkomst, met een resultaat dat niet ontkend kan worden”, stelde hij over het resultaat van de verkiezingen in Brussel.

“We hebben een overwinning behaald in de meest moeilijke omstandigheden. Na meer dan 150 jaar heeft de Catalaanse republiek de Spaanse monarchie verslagen. De absolute meerderheid van de partijen die voor onafhankelijkheid zijn, blijft intact. Er is een meerderheid van partijen die een referendum willen houden”, stelt Puigdemont.

Wat nu?

De vraag is echter of Puigdemont de volgende Catalaanse minister-president zal kunnen worden. Immers, vanaf Puigdemont een voet op Spaanse grond zet kan hij in de cel belanden. Zo loopt er tot op heden nog steeds een aanhoudingsmandaat tegen de politicus.

Ook met betrekking tot de deactivering van artikel 155 zijn er nog heel wat onduidelijkheden. Zal de centrale regering in Madrid dit artikel wel deactiveren na de verkiezingen of wacht ze hiermee tot de Catalaanse regering trouw heeft gezworen aan de grondwet?

7 REACTIES

 1. Rajoy kan nu gaan bleiten bij zijn europese vrienden, die kunnen er ook niet meelachen het zou sommigen weleens op gedachten kunnen brengen.

 2. ‘Alle Menschen werden Brüder’ klinkt intussen heel vals.

  De EU negeert de Catalaanse kiezer. En dus het internationale recht.

  Blijkbaar moet je van de EU de ‘juiste’ woorden zeggen om gehoord te worden.

  • Het spagaat tussen binnenlandse inmenging in Polen en niet in Spanje, kan de EU onmogelijk volhouden. Dat weet de EU trouwens zelf. Het conflict zal voortschrijdend escaleren.

   • EU zal idd. pas bougeren nadat nog een paar regio’s zich zullen roeren
    Ze hebben te veel schrik dat als ze nu al bougeren, er geen houden meer aan is…

 3. Sinn Fein heeft zijn programma kunnen doorduwen met hun ballotbox and armalite strategie. Als je kijkt naar de regeringsgezinde media hebben ze daar ook schrik van: dat Terra Liure weer aktief wordt, nu met de legimiteit van een regering in ballingschap, en de ETA meesleept.

 4. Ach, zoals de Brexit er waarschijnlijk niet zal komen, zullen de Catalanen ook niet onafhankelijk worden. De mensen zullen mogen stemmen en stemmen en stemmen, totdat hun stemgedrag uiteindelijk overeenstemt met de wensen van de oligarchen die de wereld regeren.

Comments are closed.