Met een opkomst dubbel zo groot dan verwacht, protesteren op dit moment in Brussel zo’n 45.000 Catalanen tegen de afzetting en opsluiting van hun ministers en de opsluiting van twee kopstukken van de onafhankelijkheidsbeweging. Naar eigen zeggen willen de Catalanen geen boodschap van onafhankelijkheid uitdragen, maar roepen zij Europa op tot respect voor de Catalanen en hun rechten.

Omstreeks 10 uur verzamelde de betogers zich in het Jubelpark, vanwaar de betoging een half uur later vertrok. Vanaf de Renaissancelaan trekken de betogers door de Kortenberglaan, de Stevinstraat en de Etterbeeksesteenweg om dan op het Jean Rey Plein te eindigen. Op het Jean Rey Plein zal de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont een toespraak houden.

Peumans: “Absoluut ongehoord”

Bij de betoging stappen verschillende N-VA’ers mee, zo ook de voorzitter van het Vlaams Parlement, Jan Peumans. Tegenover De Morgen stelt hij dat “het absoluut ongehoord en antidemocratisch [is] dat mensen in een democratisch land in een democratisch Europa worden opgesloten voor hun politieke mening. Ik begrijp dat niet. Het is echt opvallend dat zoveel Catalanen naar Brussel zijn afgezakt. Dat zie ik de Vlamingen nog niet meteen doen, maar Catalanen hebben een heel andere mentaliteit. En een andere voorgeschiedenis natuurlijk.”

Peumans is niet de de enige N-VA’er die zich vragen stelt bij de positie van de Europese Unie in dit dossier. Zo vraagt N-VA-Europarlementslid Mark Demesmaeker zich af waarom “de Catalanen niet zelf [mogen] beslissen over hun politieke toekomst? Die vraag is bijna een taboe in de Europese instellingen”. Om 14.30 gaat er ook ICEC-conferentie door in het Europese Parlement. Demesmaeker, die deze mee organiseerde, stelt dat deze bijna verboden werd. “Dat zegt eigenlijk alles over de manier waarop Europa met dit dossier omgaat”, betoogt hij.

(Lees verder onder de tweet.)

Van Grieken: “Vlamingen en Catalanen samen naar onafhankelijkheid”

Ook verschillende leden van het Vlaams Belang zijn aanwezig bij de betoging van de Catalanen. “Vandaag staan we zij aan zij om een duidelijke boodschap af te geven: Catalonië gaat onafhankelijk worden”, zo betoogt Vlaams Belang-Voorzitter Tom Van Grieken. Daaraan valt volgens hem “niets aan te doen”. “Kleine volkeren moeten elkaar steunen: Catalanen en Vlamingen samen naar onafhankelijkheid”.