Met een opkomst dubbel zo groot dan verwacht, protesteren op dit moment in Brussel zo’n 45.000 Catalanen tegen de afzetting en opsluiting van hun ministers en de opsluiting van twee kopstukken van de onafhankelijkheidsbeweging. Naar eigen zeggen willen de Catalanen geen boodschap van onafhankelijkheid uitdragen, maar roepen zij Europa op tot respect voor de Catalanen en hun rechten.

Omstreeks 10 uur verzamelde de betogers zich in het Jubelpark, vanwaar de betoging een half uur later vertrok. Vanaf de Renaissancelaan trekken de betogers door de Kortenberglaan, de Stevinstraat en de Etterbeeksesteenweg om dan op het Jean Rey Plein te eindigen. Op het Jean Rey Plein zal de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont een toespraak houden.

Peumans: “Absoluut ongehoord”

Bij de betoging stappen verschillende N-VA’ers mee, zo ook de voorzitter van het Vlaams Parlement, Jan Peumans. Tegenover De Morgen stelt hij dat “het absoluut ongehoord en antidemocratisch [is] dat mensen in een democratisch land in een democratisch Europa worden opgesloten voor hun politieke mening. Ik begrijp dat niet. Het is echt opvallend dat zoveel Catalanen naar Brussel zijn afgezakt. Dat zie ik de Vlamingen nog niet meteen doen, maar Catalanen hebben een heel andere mentaliteit. En een andere voorgeschiedenis natuurlijk.”

Peumans is niet de de enige N-VA’er die zich vragen stelt bij de positie van de Europese Unie in dit dossier. Zo vraagt N-VA-Europarlementslid Mark Demesmaeker zich af waarom “de Catalanen niet zelf [mogen] beslissen over hun politieke toekomst? Die vraag is bijna een taboe in de Europese instellingen”. Om 14.30 gaat er ook ICEC-conferentie door in het Europese Parlement. Demesmaeker, die deze mee organiseerde, stelt dat deze bijna verboden werd. “Dat zegt eigenlijk alles over de manier waarop Europa met dit dossier omgaat”, betoogt hij.

(Lees verder onder de tweet.)

Van Grieken: “Vlamingen en Catalanen samen naar onafhankelijkheid”

Ook verschillende leden van het Vlaams Belang zijn aanwezig bij de betoging van de Catalanen. “Vandaag staan we zij aan zij om een duidelijke boodschap af te geven: Catalonië gaat onafhankelijk worden”, zo betoogt Vlaams Belang-Voorzitter Tom Van Grieken. Daaraan valt volgens hem “niets aan te doen”. “Kleine volkeren moeten elkaar steunen: Catalanen en Vlamingen samen naar onafhankelijkheid”.

4 REACTIES

 1. Wat zijn die Catalanen hier komen doen behalve de files nog groter te maken door hier alles op stelten te komen zetten. Dat ze in Madrid gaan betogen. Dit is een intern probleem van Spanje.
  Vind wel opvallend dat Erdogan voor zijn referendum hier geen meetings mag houden en dat de Catalanen hier heel Brussel mogen komen blokkeren en een buitenlands probleem in België importeren.
  NVA meet hier duidelijk met 2 maten, 2 gewichten.

  • Spanje hoort bij de Europese unie waarvan Brussel tot nader order nog altijd de hoofdstad is, Turkije niet. De afhandeling van de Catalaanse kwestie kan grote gevolgen hebben voor ons eigen onafhankelijkheidsstreven, dus het zomaar wegzetten als een intern Spaans probleem lijkt me nogal kort door de bocht. Gezien het belang ervan is het mij alvast wel een extra file waard. Verder kudos aan de Catalanen dat ze erin slagen zo’n massa volk op een weekdag in een buitenlandse stad te mobiliseren. Wij Vlamingen rijken nog niet tot aan hun enkels.

   • Nogmaals, dit is geen Europees probleem, als een regio zich onafhankelijk wil maken zal men dit in hun land zelf moeten regelen. Dit geld ook als vlaanderen onafhankelijk wil worden zal het de bestaande wetten van België moeten volgen.

    Als er mensen betogen omdat hun klein pensioentje van 1200 – 1300 met 100 euro naar beneden gaat met deze grootste asociale regering sinds ontstaan van België dan zit de vlamingen te “zagen” op de vakbonden en dat ze niet kunnen gaan werken …
    Dus ik blijf erbij NVA, (Niet Voor Arbeiders) meet hier duidelijk met 2 maten, 2 gewichten.

    Ik vind ook dat de regeringsleiders van Catalonië grote lafaards zijn en hun komen verschuilen in België, Nelson Mandela heeft 18 jaar in de gevangenis gezeten voor zijn principes en is nog president geworden. Daar kunnen die Catalanen nog een puntje aan zuigen.