Met meer dan de helft van de stemmen geteld ziet het ernaar uit de Catalaanse pro-onafhankelijkheidspartijen een absolute meerderheid behalen en het zelfs beter doen dan de voorgaande verkiezingen. 

Het ziet er naar uit dat de pro-onafhankelijkheidspartijen gezamenlijk 70 zetels behalen, voor een meerderheid zijn er 68 nodig. Op het moment van schrijven gaat het om een nek-aan-nekrace tussen JuntsxCatalunya – van de door Madrid afgezette minister-president Carles Puigdemont – en de liberale Ciutadans/Ciudadanos – tegen onafhankelijkheid -. Zij halen momenteel respectievelijk 22,1% en 25,9% van de stemmen, dat resultaat vertaalt zich in 34 en 35 zetels.

Meerderheid voor pro-onafhankelijkheidskamp

De linkse pro-onafhankelijkheidspartij ERC wordt de derde partij, met 21,4% van de stemmen of 32 zetels. De kleinere CUP behaalt 4 zetels. Samen behalen zij dus 70 zetels op 135, genoeg dus voor een meerderheid. De PSC, zusterpartij van de sociaaldemocratische PSOE en dus tegen onafhankelijkheid gekant, wint fors en behaalt met 13,8% van de stemmen 18 zetels. De communisten van CatComú – zusterpartij van Podemos – behalen 8 zetels.

De Partido Popular eindigt laatste en wordt ei zo na weggevaagd. De partij van de Spaanse premier Mariano Rajoy wordt duidelijk afgestraft door de Catalaanse kiezer. Ironisch genoeg was hij het die de verkiezingen heeft uitgeschreven. Rajoy heeft met door sterkere uitkomst van het onafhankelijkheidskamp dus in eigen voet geschoten. De Catalanen hebben zich massaal, de opkomst is 81,83%, uitgesproken.

Hoewel de pro-onafhankelijkheidspartijen een gezamenlijke meerderheid hebben is Ciutadans het eerst aan zet om een regering te vormen, als zij inderdaad de grootste blijken als alle stemmen geteld zijn. Toch ziet het er niet naar uit dat zij een regering kunnen vormen, aangezien het anti-onafhankelijkheidskamp geen meerderheid heeft en de ideologische tegenstellingen te groot zijn.

https://twitter.com/eyndePenal/status/943768098968080384

“Demonstraties op Nationale Dag van Catalonië zijn rebellie”

De Spaanse Guardia Civil heeft een document van 560 bladzijden afgegeven aan rechter Pablo Llarena van het Spaanse Hooggerechtshof. Daarin staat een lijst van gebeurtenissen die als bewijsmateriaal moeten dienen in de zaak tegen afgezette Catalaanse regering en de leiders van de onafhankelijkheidsbeweging.

Opmerkelijk is dat er ook een overzicht van de demonstraties die zijn georganiseerd sinds 2012 op de Nationale Dag van Catalonië, 11 september, wordt gegeven. Dit zal dus aangevoerd worden als bewijsmateriaal in het proces waarbij een van de aanklachten rebellie is. “Uiteindelijk hebben ze het gedaan: volgens de politie maken demonstraties op de Nationale Dag van Catalonië deel uit van de misdaad van rebellie”, schrijft Andreu van den Eynde, advocaat van de afgezette vicepresident Oriol Junqueras.