Het Brussels parket open een onderzoek naar de Facebookpost van Vlaams Belang Kapellen over Sinterklaas. Daarop was een moslimvrouw met hoofddoek te zien die met haar kinderen bij Sinterklaas zat. “Wanneer er iets te krijgen valt, gooien ze al hun principes en geloofsregels overboord”, luidde het bijschrift.

Het parket zal onderzoeken of de Vlaams Belang-afdeling zich schuldig heeft gemaakt aan “discriminatie, haat of geweld en inbreuken op het recht op afbeelding”. Op de post, die inmiddels verwijderd is, is een moslimgezin te zien bij Sinterklaas. “Wanneer er iets te krijgen valt, gooien ze al hun principes en geloofsregels overboord”, luidde het.

“Voor ons is de zaak gesloten”

“Brussel staat in brand, met drie rellen in twee weken tijd, maar als het parket denkt geen andere katten te geselen te hebben, dan moet het vooral een onderzoek openen […] Het bericht werd zondag gepost en was vier uur later al verwijderd. Ik denk dus dat we het nodige gedaan hebben, voor ons is de zaak gesloten”, laat voorzitter Tom Van Grieken via partijwoordvoerder Klaas Slootmans weten.

De foto bracht flink wat commotie teweeg. “Wat mij betreft zijn posts als deze even walgelijk en ongepast als die van religieuze gekken die zeggen dat je […] niet […] naar muziek mag luisteren”, schrijft staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) op Facebook.