Nu het dossier van het Eurostadion een volledig fiasco is geworden nadat de UEFA heeft beslist dat het voetbal-EK van 2020 niet in Brussel, maar in Rome en Londen zal doorgaan, wil Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) zijn handen van het dossier aftrekken. Hij vindt dat het federale niveau nu maar de kastanjes uit het vuur moet halen.

Wat een Brussels prestigeproject moest worden, vergeven van recreatieruimte, kantoren en zelf adminstratiecentra voor Brussel stad, is een wankele ramp geworden. Nadat voetbalclub RSC Anderlecht de stekker uit haar participatie in het Eurostadion trok, voetbalbond UEFA Brussel schrapte als mogelijke gaststad voor het EK in 2020, wil nu zelf het Brussels Gewest niet langer de verantwoordelijkheid dragen voor het grote voetbalproject van bouwheer Ghelamco.

Kritiek met bakken

De Brusselse politieke voortrekkers van het Eurostadion-dossier, de Brusselse ministers Guy Vanhengel (Open Vld) en Alain Courtois (MR), kregen veel kritiek omtrent het geklungel rond het Eurostadiondossier. Het lukte maar niet om de nodige vergunningen tijdig te verkrijgen. Ook qua bezit van gronden zaten er zaken fout. Parking C te Grimbergen, waar de bouw moest/moet doorgaan, ligt weliswaar op Vlaamse grond, maar zou integraal eigendom van Brussel zijn. Althans, dat dacht men, tot bleek dat een aantal stukken bouwgrond van de Vlaamse overheid zijn.

Toch wil het Brussels Gewest nog dat het vervloekte stadion er komt, maar men vindt dat nu het federale niveau moet depanneren. “Anders wordt het toch geblokkeerd in Vlaanderen”, zo liet Vervoort in La Dernière Heure optekenen. Een eigenaardige logica gezien dat in een federale staat, zoals die van België, het federale niveau niet boven de gewesten staat. De Belgische staat kan dus de deelstaten niets opleggen wat hun eigen bevoegdheden betreft.

Toekomst Eurostadion onzeker

Daarenboven heeft Michel ook al laten weten dat hij niet bereid is om het stadiondossier nu zomaar te gaan deblokkeren. “Het dossier is vanaf het begin verprutst door amateurs”, zo liet Michel onlangs op een MR-topbijeenkomst kwaad weten. Men had “zich ernstig vragen […] moeten stellen over de opportuniteit om een Brussels stadion te bouwen op Vlaamse grond”, zo vond de premier.

Hoe het nu verder moet met het geplande voetbalpaleis is niet duidelijk. Dat Joke Schauvliege enkele uren voor het ‘njet’ van UEFA een buurtweg schrapte, hetgeen nodig was voor de bouw, verandert weinig aan de zaak. Opvallend echter: Vervoort liet wel begrijpen dat het nieuwe stadion niet per se op Parking C te Grimbergen moet gebouwd worden. Wel wil hij dat de federale regering blijft samenwerken met Ghelamco.

3 REACTIES