In een interview met De Morgen is oud-voorzitter Bruno Tobback hard voor de sp.a. Zo heeft de partij volgens Tobback “nog geen tegenverhaal klaar”. Aan de voorzitter ligt het volgens hem echter niet. “Het is altijd verleidelijk om te denken dat je maar één ding moet veranderen om een probleem op te lossen.

Hoewel peilingen geen exacte wetenschap zijn, vallen er wel trends uit te ontwaren. Zo scoort de sp.a van voorzitter John Crombez niet al te best. Sterker nog, de socialisten flirten met de tienprocentgrens. Als klap op de vuurpijl, verliest de partij opnieuw geloofwaardigheid door de ‘boemerang van Tom’.

Wenkbrauwen fronsen

“Als ik die berichtjes lees, dan frons ik mijn wenkbrauwen zo hard dat het vel op mijn rug mee omhoog trekt”, stelt Tobback. “Maar”, zo gaat de ex-voorzitter verder, “Tom heeft eigenlijk niets te zeggen in het Antwerpse schepencollege. Hij gaf geen vergunning af voor de Tunnelplaats. En in tegenstelling tot De Wever of Koen Kennis geeft hij niet de indruk cadeautjes te geven aan bevriende ontwikkelaars”.

Volgens Tobback mocht dit duidelijk meer beklemtoond worden. “Ook als mensen een fout maken, en dat heeft Tom gedaan, moet je achter hen blijven staan. En je niet verstoppen achter je grote ideologische principes”, stelt de voormalige voorzitter van de sp.a.

Tobback: “We missen een alternatief”

Ondanks dat de socialisten sterk inzetten omtrent decumul en ethische regels kan je er volgens Tobback geen verhaal aan ophangen. “Je mag er congressen over houden, maar dat mogen niet je enige congressen zijn. Want intussen laat je al de rest liggen. Daar heeft de man die vreest voor zijn pensioen en geen huis kan betalen, niets aan. Zo maak je de kiezer niet warm.”

Dat de huidige malaise echter aan de voorzitter valt te wijten, wil Tobback niet gezegd hebben. “Mijn theorie is dat we het twintig jaar te gemakkelijk hebben gehad. Na de deelname aan enkele moeilijke regeringen zit er sleet op onze partij. Maar het grootste probleem is dat sp.a op dit moment nog geen tegenverhaal klaar heeft voor de kiezer. We missen een alternatief”, betoogt hij tegenover De Morgen.

10 REACTIES

 1. Tja, socialisten gaan uit van gelijkheidsprincipes en maakbare maatschappij. We bevinden ons echter in een situatie waar zaken niet gelijk zijn en maakbaarheid niet toepasbaar. Een tegenverhaal is niet enkel afwezig, het is onmogelijk.

 2. Dat de socialisten erop achteruit gaat, heeft volgens mij meerdere oorzaken:
  1. De tijdsgeest zit tegen. Deze is momenteel vooral gericht op identiteit en het individu, 2 zaken waar de socialisten weinig over te vertellen hebben, daar zij vooral uitgaan van de gemeenschap.
  2. Hun opvattingen over migratie staan haaks op wat de overgrote meerderheid van de bevolking wil.
  3. Ze hebben een gebrek aan sterke figuren. Als je in Antwerpen, de belangrijkste stad van Vlaanderen, naar de kiezer trekt met als leider Tom Meeuws, dan weet je het wel. Bart De Wever – Kris Peeters – Wouter Van Besien – Tom Meeuws. Wie hoort niet echt thuis in dit lijstje van bekende/belangrijke politici?
  Hetzelfde geldt voor hun andere “toppers”. Freya Van Den Bossche: niets meer dan een “fille à papa”, Caroline Gennez: zwak over de ganse lijn, Pascal Smet: totaal onbekwaam, Daniël Termont: uitgeblust en geen daadkracht meer (toegegeven, de man is ook al oud en heeft kanker gehad), John Crombez: weet het ook niet meer, enz…
  4. De perceptie is slecht. Soms krijg je de indruk dat de socialisten enkel nog opkomen voor migranten, werklozen en mensen die niet willen werken. Dat het ABVV van mening is dat pensioensparen (een populaire spaarvorm voor de gewone, werkende man) niet meer fiscaal aftrekbaar zou mogen zijn en dat de hierdoor vrijgekomen bedragen moeten gebruikt worden om de werkloosheidsvergoedingen/uitkeringen te verhogen, is hier een mooi voorbeeld van.

  Als je de tijdsgeest en de perceptie tegen hebt, je over migratie (het meest emotioneel geladen maatschappelijke vraagstuk in Europa) tegen de mening van de grote massa ingaat en ook nog geen sterke figuren hebt, dan moet je niet verbaasd zijn als je partij wegzakt.

  • Niemand heeft de waarheid in pacht en waarheid is iets dat niet vaststaat, maar geëvolueerd is met de inzichten van een samenleving. Groenen en PVDA ( linkser dan het socialisme, maar voorlopig heeft de kiezer dit niet door ) zijn momenteel aan het vissen in de poel van de socialisten, maar misleiden loopt altijd verkeerd af en dit hebben de groenen (vroeger agalev) al aan den lijve ondervonden. Het eerlijke en echt socialisme
   zal altijd blijven bestaan maar dit kan men nu ook gedeeltelijk terugvinden bij andere strekkingen en is geen exclusiviteit meer, maar er is zeker nog toekomst. Op Termijn zal John Crombez dit winnen van extreem links want de kiezer heeft altijd gelijk.
   ps. Goeie raad voor enkele linkse Heren: Zeker niet roepen en tieren, want dit werkt averechts bij de kiezer.

 3. De SP.a-top en hetgeen nog overblijft van hun achterban, is de laatste jaren zo obsessief bezig geweest met het richten van hun pijlen op deze regeringscoalitie (meer bepaald N-VA), dat het uitwerken van een degelijk alternatief voor hen helemaal geen must bleek te zijn. De gevolgen laten zich nu duidelijk zien.
  Overigens is het sociale gelaat bij de socialisten allang niet meer de exclusiviteit van alleen SP.a/PS. Integendeel, machtsposities innemen én behouden werd hun prioriteit bij uitstek wat de laatste decennia ook genoeg waar te nemen was. Vandaar de leegloop van hun partijen naar vroeger het VB en en nu de N-VA.

 4. ja, ja, Bruno, als sociaal voelend mens heb ik ook nog in jouw milieus verkeerd. De sossen zijn blij als je oplossingen wil voorstellen voor het migrantenprobleem, maar een uitganspunt mag je niet naar voor brengen, nl. minder migranten, dan wordt uitgekafferd door de socialistische globalisten. Maar loontje komt om zijn boontje, Minder of geen migranten uit de derde wereld is de oplossing, niet meer straathoekwerkers, maar dat willen jullie niet aanvaarden. De autochtone kiezer zal jullie daarvoor afstraffen aan de stembus.

 5. Komaan, zeg, de iconen van de SP-A kijken met minachting neer op de gewone Vlaamse mensen. Ik vergelijk de SP-A manitous met de Hoge clerus van weleer. Elitair en afstandelijk tov de kleinverdieners.

 6. Als Sp-a eens het verstand zou hebben zich te distantiëren van Groen. Want daarmee komt de straffeloosheid en de criminaliteit ongelimiteerd binnen. De bevolking wil die massa-immigratie gewoon niet.

Comments are closed.