In een interview met De Morgen is oud-voorzitter Bruno Tobback hard voor de sp.a. Zo heeft de partij volgens Tobback “nog geen tegenverhaal klaar”. Aan de voorzitter ligt het volgens hem echter niet. “Het is altijd verleidelijk om te denken dat je maar één ding moet veranderen om een probleem op te lossen.

Hoewel peilingen geen exacte wetenschap zijn, vallen er wel trends uit te ontwaren. Zo scoort de sp.a van voorzitter John Crombez niet al te best. Sterker nog, de socialisten flirten met de tienprocentgrens. Als klap op de vuurpijl, verliest de partij opnieuw geloofwaardigheid door de ‘boemerang van Tom’.

Wenkbrauwen fronsen

“Als ik die berichtjes lees, dan frons ik mijn wenkbrauwen zo hard dat het vel op mijn rug mee omhoog trekt”, stelt Tobback. “Maar”, zo gaat de ex-voorzitter verder, “Tom heeft eigenlijk niets te zeggen in het Antwerpse schepencollege. Hij gaf geen vergunning af voor de Tunnelplaats. En in tegenstelling tot De Wever of Koen Kennis geeft hij niet de indruk cadeautjes te geven aan bevriende ontwikkelaars”.

Volgens Tobback mocht dit duidelijk meer beklemtoond worden. “Ook als mensen een fout maken, en dat heeft Tom gedaan, moet je achter hen blijven staan. En je niet verstoppen achter je grote ideologische principes”, stelt de voormalige voorzitter van de sp.a.

Tobback: “We missen een alternatief”

Ondanks dat de socialisten sterk inzetten omtrent decumul en ethische regels kan je er volgens Tobback geen verhaal aan ophangen. “Je mag er congressen over houden, maar dat mogen niet je enige congressen zijn. Want intussen laat je al de rest liggen. Daar heeft de man die vreest voor zijn pensioen en geen huis kan betalen, niets aan. Zo maak je de kiezer niet warm.”

Dat de huidige malaise echter aan de voorzitter valt te wijten, wil Tobback niet gezegd hebben. “Mijn theorie is dat we het twintig jaar te gemakkelijk hebben gehad. Na de deelname aan enkele moeilijke regeringen zit er sleet op onze partij. Maar het grootste probleem is dat sp.a op dit moment nog geen tegenverhaal klaar heeft voor de kiezer. We missen een alternatief”, betoogt hij tegenover De Morgen.