Boter bij de vis: Frankrijk wil investeren als België Rafale koopt

10
2394

België wil zijn luchtvloot van F-16-straaljagers vervangen. Daarvoor zijn een aantal types van jachtvliegtuigen in beschouwing genomen. De Amerikaanse F-35 is hierbij favoriet. Maar ook de Franse jager Rafale behoort tot de opties. Florence Parly, de Franse minister van Defensie, stelt nu in een opiniestuk in De Tijd en Le Soir dat Frankrijk 4 miljard wil investeren in België als het overgaat tot de aankoop van die Franse jet.

Er wordt reeds langer gepraat over de mogelijke aankoop van F-35 gevechtsvliegtuigen voor de Belgische luchtcomponent. De F-35 zelf is echter slechts één van de kandidaten die door Defensie overwogen worden om onze huidige F-16-toestellen te vervangen. Naast de Amerikaanse F-35 werden tot voor kort ook de Franse Rafale, de Brits-Italiaanse Eurofighter Typhoon, de Amerikaanse F/A-18 en de Zweedse Gripen NG bekeken als mogelijke vervangers. Intussen vielen de Gripen en de F/A-18 wel al weg waardoor enkel de F-35 van het Amerikaanse Lockheed-Martin, de Rafale van het Franse Dassault en de Eurofighter Typhoon van Airbus overblijven.

De Belgische procedure en de Rafale

Echter, Frankrijk diende haar offerte slechts enkele uren voor de deadline in. In die offerte stonden ook geen antwoorden op de 164 concrete vragen die de Belgische Defensie had opgesteld. Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) oordeelde dan ook dat het aanbod van de Rafale niet ontvankelijk was. Parly ziet echter geen juridisch probleem. In een opiniestuk voor De Tijd motiveert de Franse Defensieminister dit door te stellen dat België geen klassieke openbare aanbesteding opstelde, maar een oproep publiceerde om voorstellen te doen.

In dit licht stelt Frankrijk een ‘partnerschap’ voor. Concreet wil Frankrijk vier miljard euro in de Belgische economie injecteren als België overgaat tot het bestellen van de Rafale. Parly verwijst hierbij ook naar een precedent waarbij een Belgisch marineschip aan de zijde van de Franse Charles De Gaulle, een groots vliegdekschip, werd ontplooid in de Perzische Golf.

Opvallend: ook in India is er thans controverse over de aanschaf van de Rafale-jet. India koos recentelijk voor de Franse Rafale om hun luchtvloot te moderniseren, maar bepaalde stemmen in de media beweren nu dat de concurrentie, specifiek met betrekking tot de Eurofighter, niet eerlijk verliep.

Valse concurrentie in België?

“Reeds meer dan 50 jaar zijn de bedrijven van het Rafale-team goed vertegenwoordigd in België met productie- en onderzoekscentra, naast een netwerk van 800 partnerbedrijven”, zo schrijft Parly in De Tijd. “Het door ons voorgestelde samenwerkingsverband betrekt meer dan 150 Belgische ondernemingen op die al werden benaderd en een hondertal geïdentificeerde industriële of technologische projecten. Dit voor een bedrag van vier miljard euro.”

Maar op deze manier aanbestedingen financieel compenseren is niet toegelaten in de EU. Dit gezien dat concurrentievervalsing inhoudt volgens de EU-mededingingsregels van de Interne Markt. Echter, voor Defensie geldt blijkbaar een uitzondering.

Vandeput verzekerde eind vorig jaar aan SCEPTR dat elk vliegtuig, op basis van bilaterale overheidscontacten, eerlijk en gelijk zou beoordeeld worden. Dit op basis van operationaliteit, maar “ook op het vlak van partnerships, ook op het vlak van deelname van onze eigen Vlaamse en Waalse industrie”. Op basis van deze verduidelijking is het dus goed mogelijk dat het recente Franse aanbod niet in onvruchtbare aarde zal vallen.

10 REACTIES

    • Sorry Ferre, De F 35 vliegt alleen bij de US Marines en alleen met zware beperkingen gezien de mankementen en geraakt maar niet uit de problemen Wat de Rafale betreft scoort die beter op alle vlakken behalve als zware interdictiejager (waar the Typhoon beter scoort). Wat prijs betreft is de Griffen de koploper (voor de aankoop an gebruikskost van een Rafale kan men 2 Griffens in dienst nemen) en die is als enige inzetbaar vanop geïmproviseerde pistes. De Rafale heeft twee nadelen – niet stealth (maar iedereen is aan het zoeken naar methodes om stalth vliegtuigen toch te zien) en het maakt een vreselijk lawaai.

  1. De Rafale kan geen kernraketten dragen zoals de F-16 en de F-35. De F-35 is ver superieur aan de Franse vliegtuigen. Bovendien zullen Franse investeringen enkel ten goede komen aan de Rafale organisaties die in België bevinden, none else. België zal dus niet kunnen profiteren van die zogenaamde investeringen!

  2. Waar moeten wij deze straaljagers inzetten, en tegen wie? In de Baltische staten? In bepaalde Arabische of Afrikaanse landen? Wij zouden daar beter wegblijven en het geld besteden aan een goed gedrild landleger dat we misschien gaan nodig hebben hier bij ons in geval van een burgeroorlog in de komende jaren.