Een voormalige scherpschutter van het Amerikaanse marinierskorps is afgelopen week opgepakt omdat hij op Kerstdag een aanslag zou hebben gepland. De FBI kon vooraf voldoende bewijzen verzamelen door een undercoveroperatie. 

De 26-jarige Everitt Aaron Jameson wordt ervan beschuldigd een terroristische organisatie te steunen.

Undercover

Een undercoveragent van de FBI kon wekenlang contact houden met Jameson. Volgens de agent is de man een aanhanger van terreurgroep IS en zou hij in contact staan met de leiders van IS. Jameson zou de undercoveragent meermaals gevraagd hebben of die een pijpbom kon maken.

De aanslag zou plaatsvinden in een winkelcentrum in San Francisco. Jameson wou een soort van ‘trechter’ creëren waardoor mensen zouden vluchten waarna hij hen kon neerschieten. Hij wilde vooral veel slachtoffers maken. Zelf had hij ook geen plannen om na de aanslag te ontsnappen. Naar eigen zeggen zou Jameson bereid geweest zijn om te sterven.

Na een blunder van een FBI-medewerker begon Jameson argwaan te krijgen. Hij liet de undercoveragent weten dat hij begon te twijfelen. De FBI had evenwel al voldoende bewijzen om de man op te pakken. Bij een huiszoeking werden geweren, munitie, een handwapen en vuurwerk gevonden. Men vond bij de huiszoeking ook een brief waarin de man de aanslag, gepleegd in de naam van IS, opeiste.