Vanaf 1 juli volgend jaar moet, wie in Zweden seks wil hebben, daar expliciete toestemming voor nodig van de andere partij. De sociaaldemocratische premier Stefan Löfven (SAP) heeft in een kersttoespraak zijn zegen voor de wet gegeven.

De Zweedse regering, die zichzelf als feministisch bestempelt, wil de huidige zedenwet aanscherpen. Binnenkort kan iemand zonder expliciete toestemming veroordeeld worden voor verkrachting. De regering stelt dat de wet een reactie is op de wereldwijde #MeToo heisa.

Binnenkort expliciete toestemming nodig

Momenteel is in Zweden om tot een veroordeling voor verkrachting te komen een verbale of non-verbale weigering van seks nodig. De Zweedse regering wil dat nu omkeren. Binnenkort is volgens de nieuwe wet van beide partijen de expliciete toestemming nodig, anders kan het gaan om een strafbaar feit. Het is vooralsnog onduidelijk hoe de wet gehandhaafd gaat worden.

De wet zal gelden voor alle soorten seksuele relaties, dus hij zal ook van toepassing zijn op groepsseks of seks in langdurige relaties en huwelijken. Bovendien komen er twee nieuwe strafbare feiten in het Zweedse wetboek: ‘onvoorzichtige verkrachting’ en ‘nonchalante aanranding’. De zogeheten ‘goedkeuringswet’ zou vanaf 1 juli 2018 in moeten gaan.

“De boodschap is simpel: je moet aan de persoon met wie je seks wilt, vragen of hij of zij het ook wil. Als je er niet zeker van bent, moet je het niet doen. Seks moet altijd vrijwillig zijn”, aldus premier Stefan Löfven in zijn kersttoespraak. Hij wil naar eigen zeggen “de behoeftes van het slachtoffer op de eerste plaats” zetten en “de normen en waarden van de samenleving veranderen”.