Vanochtend op Radio 1 reageerde Jinnih Beels (Samen) op de reportage van het VRT-programma ‘Pano’. Volgens Beels heeft de ‘War on Drugs’ van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) gefaald en is er een combinatie van preventie, zorg en het aanpakken van de grootste criminelen nodig. “We pompen miljarden in een methode waarvan we weten dat die niets uithaalt”, aldus Beels.

Gisteren getuigde in een reportage van ‘Pano’ verschillende voormalige Antwerpse drugsdealers over de verlokkingen van de cocaïnehandel. Ook het omkopen van havenarbeiders, het geweld tussen drugsbendes en dalende prijzen kwamen er in voor. Verder stelde reportagemaker Stefaan Meerbergen dat er “enkele moskeeën [zijn] in Antwerpen die maandelijks geldbedragen uit de drugswereld ontvangen.

Beels: “Meer preventie en zorg”

Op Radio 1 stelde Beels dat het drugsprobleem in Antwerpen een andere aanpak vergt. “De politie treedt hard op tegen de kleine garnalen uit het drugsmilieu”, zo stelt de kandidate van Samen. “Maar in de reportage zie je dat elke kleine garnaal die je oppakt meteen wordt vervangen door twee anderen.”

Volgens Beels mag men zich niet alleen focussen op de aanbodzijde, maar moet men ook op het vlak van preventie en zorg meer inspanningen leveren.“We moeten ook kijken naar de druggebruikers zelf: doen we genoeg aan preventie om te voorkomen dat mensen drugs beginnen te gebruiken?”, vraagt ze zich af. “En daarna: proberen we druggebruikers genoeg te begeleiden richting de juiste zorg, zodat ze kunnen afkicken?, aldus Beels.

De Wever: “Druggerelateerde criminaliteit is enorm teruggedrongen”

Volgens de woordvoerder van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) is het tegendeel echter waar. “De druggerelateerde criminaliteit is in Antwerpen de voorbije jaren enorm teruggedrongen”, stelt zijn woordvoeder tegenover Belga.

Verder stipt zijn woordvoerder aan dat de “De War on Drugs […] bovendien geen oorlog [is] tegen gebruikers. Integendeel, er is nooit meer geïnvesteerd in hulpverlening en preventie dan onder dit bestuur”. Concreet verwijst het stadsbestuur er onder meer naar dat elke minderjarige gebruiker opvolging krijgt door een casemanager, dat er sinds dit jaar opvang is voor verslaafde daklozen en dat veelplegers met een verslaving begeleiding krijgen.

14 REACTIES

 1. Ik heb gelezen tot miljarden, alsof BDW miljarden investeert daarin. Verder lezen is nog minder nuttig dan een strip van de Smurfen lezen. En hij schiet op de verkeerde, het is Geens die voor betere justitie moet zorgen, als zij al die daders vrij laten nadat de politie ze oppakt en dan nog zegt tegen de agenten dat klop krijgen bij hun job hoort hoe wil je dat dan stoppen? Bende incompetente losers zijn het onze rechters.

 2. Zegt de dame: “…proberen we druggebruikers genoeg te begeleiden richting de juiste zorg?”
  Ofte zowat het credo van de geitenwollensokkendragersbrigade: de goedzak uithangen middels wat fiks gegraai uit de belastingston en de last op anderen schuiven. Zo is het er decennia aan toe gegaan onder het rode bestuur, met een schier straffeloosheid voor de malafiede handelaren op het einde van Patrick Jansens’ bestuur.
  Gelukkig maar dat de Antwerpenaren beter weten zoals men uit de jongste opiniepeilingen kan wel kan besluiten.

  • Inderdaad. De linkse ‘aanpak’ bestaat eruit om de (zogenaamde) kleine dealers te laten begaan, want zij vormen immers niet het ‘echte’ probleem (behalve voor wie in deze wijken woont, uiteraard) en alle drugsgebruikers te behandelen als louter slachtoffers, die door een hele keten kunnen worden gesleurd van gesubsidieerde zorgtrajecten en paternalistische bureaucratie. Ondertussen blijven mensen die wél de juiste keuzes maken in het leven — en dus geen drugsverslaving ontwikkelen — in de kou staan, gedwongen om hun kinderen op te voeden in wijken waar speelpleinen bezaaid zijn met heroïnenaalden.

 3. Wie staat er in Antwerpen aan het hoofd van de politie. Burgemeester Bart De Wever of zijn woordvoerder? Kan de burgemeester cijfers over 2017 mededelen? Hoeveel drugdealers werden er in Antwerpen aangehouden door de Antwerpse en federale politie en door de douane voor de rechter gebracht? Hoeveel drugs werden er in de haven in beslag genomen? Hoeveel auto’s en andere goederen van drugdealers en maffiosi werden in beslag genomen? Hoeveel gecorrumpeerde politici, ambtenaren en magistraten in druggerelateerde zaken maakten het voorwerp uit van vervolging? Maw kan de Antwerpse burgemeester de resultaten tonen van zijn war on drugs?

  • Ik weet geen antwoord op (al) uw vragen. In alle geval, er is 29 ton cocaïne in beslag genomen. Cijfers over 2017 zullen zeker nog niet beschikbaar zijn, we hebben nog een tijdje te gaan. Gelukkig is dit probleem pas ontstaan na de laatste verkiezingen blijkbaar? Zijn er cijfers voor bijv. 2010?

   • Allicht niet, want toen “was er geen probleem”… Net zoals Moureaux, PS-burgemeester van Molenbeek een jaar of 3 geleden héééél verontwaardigd nog zei : “il n’y a pas de problèmes à Molenbeek !! ” Tjonge, jonge

 4. Best eerst voor eigen dorpel (borgerhout) vegen in plaats van te sympathiseren met de daders. Preventie en Empathie werken omgekeerd en worden door die mannen als een zwakte (ze hebben schrik van ons ) aanzien. Nul tolerantie is de enige oplossing en niet “een beetje meer of minder”. Als Samen aan de macht komt zullen nog meer autochtone Antwerpenaars migreren.

 5. Precies zoals het pas van gisteren is dat er drugsproblemen zijn zoals Samen die nu naar buiten brengt . Dit fenomeen is al jaaaren gekend,bekend, en vooral geminimaliseerd door wie ? Jawel, door rood en compagnie, die dit vreemd uitschot hebben ontzien, gepamperd en op de naïeve manier waarop links het patent heeft laten groeien en uitdeinen tot het niveau waar we nu zijn aangeland. Hier missen ze de kans te zwijgen. Misdadigers moeten niet worden begeleid of ontzien, maar resoluut aangepakt. En als het gaat om vreemden, buiten ermee! We hebben al last genoeg van onze eigen criminelen, zonder dat we die vuiligheid van elders nog moeten verdragen.

 6. De ‘war on drugs’ is een metafoor. Het gaat niet om een oorlog die gewonnen of verloren kan worden, maar over misdaadbestrijding — eens strijd zonder einde. We spreken ook niet over een ‘war on burglary’ of een ‘war on murderers’. Mensen zullen blijven inbreken, moorden en verboden substanties gebruiken. Daaruit volgt niet dat het beter zou zijn om de wet op te heffen. Het toont net aan dat een strikte handhaving van de wet nodig is.

 7. Ik ben oud genoeg om me de vreedzame en tolerante jaren te herinneren, toen Heilige Saint-Patrick nog burgemeester was in Antwerpen, en je in iedere vzw in Antwerpen-Noord je substanties kon kopen. Er werd openlijk op klaarlichte dag gedeald, soms in de nabijheid van een politiekantoor, zoals in de Handelsstraat (Seefhoek) — met alle gevolgen van dien. Dat de drugsbendes in Antwerpen zo machtig en sterk georganiseerd zijn, hebben we te danken aan de laksheid van een links bestuur en haar laissez-faire houding met betrekking tot criminaliteit.

 8. ik woon er middenin en heb nog nooit enige overlast ondervonden, cocainegebruikers vindt men meestal bij mensen die het kunnen veroorloven.ze moeten gewoon beter controleren waar het geld dat in huizen en dergelijke wordt geinvesteerd vandaan komt.en die dure auto,s waarvan sprake zie je hier ook niet. de dealers rijden in tweedehandskarretjes omdat die veel in beslag worden genomen bij een aanhouding, ze hebben ooit die dure wagens eens gecontroleerd , die waren allemaal geleased.