De kansen voor N-VA in Gent bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen van 2018 verslechteren door interne ruzie. Dat zei N-VA-voorzitter Bart De Wever deze ochtend op Radio 1. Afgelopen dagen bleek dat de nieuwe (althans sinds februari) N-VA-lijsttrekker Elke Sleurs in Gent en de oude N-VA-lijsttrekker Siegfried Bracke weinig op gelijke voet staan.

Eerder deze maand werd door Elke Sleurs beslist dat Bracke wel nog welkom is op de N-VA-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, maar enkel op de voorlaatste plaats: een weinig aantrekkelijke kiesplaats. Die lijstplaats bevindt zich vlak boven Europarlementslid Helga Stevens (N-VA), die dus lijstduwer zou worden. Stevens zou graag haar Europees mandaat combineren met lokale ambities. Stevens werkt al een poos achter de schermen samen met de ploeg van Sleurs, zo moest blijken. Echter, Bracke zelf wil/wou graag de tweede plaats, of toch tenminste die van lijstduwer – de plaats van Stevens dus. Bij het uitblijven hiervan liet Bracke twijfel uitschijnen of het niet “misschien tijd is voor iets anders”.

Bart De Wever over situatie Gent: “Moeilijke periode”

“Op dit moment gaan we door een moeilijke periode in Gent, dat ziet iedereen. Dat is ook naar buiten gekomen, wat ook al niet goed is”, zo vertelt de De Wever, voorzitter van een partij die haar interne keuken meestal intern houdt, op Radio 1“Het is jammer dat je zo kort voor de verkiezingen met die problemen geconfronteerd wordt. Dit is een intern probleem, ik betreur dat het op de straatstenen is gegooid”.

De Wever weigert dan ook om openbare uitspraken te doen omtrent mogelijke oplossingen voor het Gentse vraagstuk. “Zodra je de rangen kan sluiten en de lijst kan maken die de sterkst mogelijke is voor Gent, gaan we over tot de orde van de dag. En dat is de kiesstrijd. Ik denk dat men in Gent wel wat argumenten heeft tégen het stadsbestuur. Ik hoop [dan ook] dat men gewoon vol voor het inhoudelijke gaat”, aldus nog De Wever.

Wat het inhoudelijke betreft haalde De Wever het “probleem met de krakers” aan, “het veel te permissieve beleid” en het circulatieplan aan. “Ik ben geen Gents politicus, dus ik ga het niet voor hen doen, maar ik denk dat ze stof genoeg hebben”.

https://twitter.com/SCEPTR_online/status/941293322097889280

Telenet-affaire

Nadat publiekelijk bekend werd dat Telenet verschillende politici – van alle partijen – betaalde voor politiek advies, waaronder ook Bracke, werd Brackes positie in Gent moeilijk houdbaar. Dit ondanks dat Bracke de laatste jaren Telenet niet gefactureerd had voor zijn diensten.

Wat volgde was een politieke stoelendans. Sleurs, op dat moment staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Armoedebestrijding, leverde haar mandaat in om lijsttrekker te Gent te worden. Zij werd op haar beurt vervangen door destijds Kamerlid Zuhal Demir (N-VA). Geen onhandige zet voor de N-VA. Sleurs kreeg veel kritiek omwille van haar werk, onder meer rond het dossier over de Prinses Elisabethbasis op de Zuidpool. Zo kon men Sleurs wegpromoveren én Bracke in Gent vervangen.

"Politiek, dat is een vuil putje. Als ge erin roert, begint het te stinken!" aldus het komische programma Vuile klap. (II)

Publiée par SCEPTR sur mercredi 15 février 2017

Ik heb niets tegen Elke persoonlijk, maar ik vind dat ze de partij leidt als een jeugdbeweging

Echter, ook Sleurs vangt kritiek in Gent. Gemeenteraadslid Guido Meersschaut (N-VA) zei eerder deze maand nog openlijk in De Morgen dat Sleurs “de partij leidt als een jeugdbeweging” en dat Bracke nog steeds de beste lijsttrekker zou zijn. Het is afwachten wat Bracke nu zal doen. In 2012 kreeg Bracke circa 8.500 stemmen. Met ongeveer 1.000 stemmen scoort men normaliter een gemeenteraadszetel in Gent volgend jaar. Bracke zou dus wellicht zelfs op een slechte kiesplaats alsnog verkozen worden. Maar vindt Bracke tweede viool spelen wel de moeite? Of komt er een Braxit?

3 REACTIES

  1. Sluit de rangen en stelt het partij belang boven het eigen belang. Men kan van mening verschillen maar het is nu niet de tijd om te verdelen (“Van u weet wel verdeel en heers”). Wie het schoentje past trekt het aan. Denk er ook aan dat dit veel meer (verloren)energie kost als overeenkomen. Kan men geen gesloten enquête houden bij de NVA leden in gent.

    • Mijn beste, probleem is wel dat de “men” die de “gesloten” enquete zouden moeten uitvoeren uitgerekend diegenen zijn die verantwoordelijk zijn voor de situatie. Kortom, u stelt helaas een slag in het water voor.
      Om er aan toe te voegen, der Sigi behoort bepaald niet tot mijn favorieten. Nochthans heeft de nva er mijns inziens verkeerd aan gedaan al te veel geloof te hechten aan de moddercampagne uitgaande van de linkse bent. Der Sigi “adviseur” bij Telenet. Ja, en wat dan nog?
      En om er verder aan te toe voegen: Guido Meerschaut mag dan al een oude knar zijn, hij heeft desalniettemin ruime mensenkennis en is een man van de wereld. Derhalve is mijns inziens zijn opmerking i.v.m. de Sleurse jeugdbeweging terecht. cfr de onhandige manier van de bewuste dame i.v.m. het Zuidpoolstationdossier – een bomdossier intussen deskundig ontmanteld door Zulma van Genk (let op de -k). Ofte een bewijs temeer dat dame Sleurs als persoon al te rigide is en derhalve niet erg geschikt als kandidaat nr 1.