Groot-Brittannië en Europa bereikten vandaag een akkoord over de eerste onderhandelingsfase van de Brexit. Er is “voldoende vooruitgang” geboekt, waardoor men nu kan over gaan naar de tweede fase. Die wordt verwacht nog veel complexer te zijn. “De moeilijkste uitdagingen moeten nog komen”, aldus Donald Tusk.

Eerder deze week raakte bekend dat er nog steeds geen akkoord was tussen Theresa May en Jean-Claude Juncker omtrent de eerste onderhandelingsfase van de Brexit. De deadline begon met 15 december wel te dringen. Dan vindt een Europese top van regeringsleiders plaats waarop beslist moet worden of de tweede fase van onderhandelingen van start kan gaan.

Hét heikele thema: de grens tussen Noord-Ierland en Ierland. De Noord-Ierse unionisten (DUP) – de partij die May nodig heeft om een meerderheid te halen in het Britse parlement – lagen dwars omdat ze geen apart statuut wilden binnen Groot-Brittannië. Ierland wilde een harde grens tussen beide landen, wat erop neerkomt dat Noord-Ierland binnen de Europese economische regels zou blijven.

“voldoende vooruitgang”

May leek dus niet alleen met Europa te moeten onderhandelen, maar ook langs de eigen kant van het kanaal. Er werd flink gesleuteld aan het voorstel om aan de eisen van de DUP tegemoet te komen, met succes. Vanmorgen maakten May en Juncker bekend dat ze na een lange nacht onderhandelen een akkoord bereikt hebben. Juncker stelde dat ze “voldoende vooruitgang” geboekt hadden om over te gaan naar de tweede fase van onderhandelingen.

Beide protagonisten waren zichtbaar opgelucht. “Ik ben voldaan over de eerlijke deal die we hebben bereikt”, zei Juncker. “Als de 27 lidstaten het eens zijn met onze inschatting, dan kan EU-onderhandelaar Michel Barnier onmiddellijk met de tweede fase van de onderhandelingen aan de slag.” Ook May was blij met het onderhandelde akkoord. “Het was geven en nemen voor beide partijen”, aldus May. “Maar ik denk dat dit akkoord voor iedereen goed is.”

De tweede onderhandelingsfase, over de toekomstige handelsrelatie tussen Europa en Groot-Brittannië, kan nu dus van start gaan. Verwacht wordt dat dit nog complexer wordt dan de eerste fase. En er is al veel tijd verloren. Daarom wil Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, maandag al beginnen met de onderhandelingen. “Uit elkaar gaan is moeilijk. Maar een constructieve relatie opbouwen daarna is nog veel moeilijker. De moeilijkste uitdagingen moeten nog komen”, aldus Tusk.

1 REACTIE