“In 2018 en 2019 zal ik niet opnieuw deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen en de federale verkiezingen”, valt N-VA-Kamerlid Peter Dedecker in een blogpost meteen met de deur in huis. Het parlementslid wil andere wegen gaan verkennen en zich terug met technologie bezighouden. Doch, ook andere factoren, zoals de verharding van de politiek, speelden een rol. “Op vlak van polarisatie is Kristof Calvo kampioen. Zwaaien met procedurespelletjes, zaken opblazen en in een schandaalsfeer plaatsen: dat is een nefaste manier van werken”, stelt hij tegenover Het Laatste Nieuws.

Sinds 2010 zit Dedecker voor N-VA in de Kamer. Een van zijn hoogtepunten was zijn aanval op de christelijke arbeidersbeweging beweging.net (toen nog ACW) in de nasleep van de bankencrisis. Vermoedelijk zullen ze bij de christelijke arbeidersbeweging nu een zucht van opluchting slagen. Dedecker kon immers verschillende pijnlijke mechanismen blootleggen. Het N-VA-Kamerlid schreef er eveneens een boek over – Een zuil van zelfbediening” – en gaf over heel het land lezingen over de rol van het ACW.

Zijn grootste triomf, betekende later voor Dedecker een flinke klap. CD&V wou immers enkel in de regering stappen indien de belastingbetaler mee de Arco-coöperanten zou vergoeden. Het latere akkoord waardoor de belastingbetaler 400 miljoen moest ophoesten, had het N-VA-parlementslid het liefst vermeden. Doch, “de factuur voor de belastingbetaler is al fors verminderd, en in dit scenario draagt het ACW tenminste al een stuk bij”, betoogt Dedecker.

Dat het huidige akkoord, waarmee beweging.net er zeer goedkoop van afkomt, een uitgemaakte zaak is, betwist het Kamerlid. “We zullen zien wat daarvan komt. Vergeet niet dat het allemaal nog zal afhangen van de goedkeuring door het Grondwettelijk Hof en de Europese commissie. En dat lijkt mij niet evident”, aldus de N-VA’er.

Dedecker: “Ik mis het nerd-zijn”

Naar eigen zeggen mist Dedecker “het nerd-zijn”“Ik ben, naast maatschappelijk bedreven, ook nog steeds een techneut in hart en nieren. Dat hart voor techniek en technologie – en bij uitbreiding onderzoek en ontwikkeling – is in onze snel veranderende, steeds meer hoogtechnologische wereld steeds sneller gaan slaan. Digitale evoluties zoals blockchain, augmented reality, artificial intellingence en robotisering hebben een waar disruptief karakter en zullen voor een immense verandering zorgen. Een verandering die ik niet passief wil volgen, maar waar ik volop deel van wil uitmaken en aan bijdragen”, schrijft het parlementslid.

Op twee paarden tegelijk wedden ziet Dedecker niet zitten. “Een nieuw parlementair mandaat nastreven om dat vervolgens op automatische piloot in te vullen en te combineren met substantiële activiteiten buiten de politiek, is niks voor mij”, betoogt het parlementslid. Na de volgende verkiezingen maakt hij dus een definitieve keuze voor de technologie.

Dedecker: “Groen is niet de witte maagd waarvoor ze zich uitgeeft”

Zijn beslissing werd ook beïnvloed door de verharding van de politiek en de rol die Groen daarin speelt. “Ze spreken over verbinden, maar op vlak van polarisatie is Kristof Calvo kampioen. Zwaaien met procedurespelletjes, zaken opblazen en in een schandaalsfeer plaatsen: dat is een nefaste manier van werken”, stelt hij tegenover Het Laatste Nieuws.

Dedecker is zelf echter geen zachtgekookt eitje is. Zo publiceerde hij een hele reeks op zijn blog om de “hypocrisie” van Groen aan te kaarten. “Groen is niet de witte maagd waarvoor ze zich uitgeeft”, betoogt hij. “Pas op, ik heb bijvoorbeeld wel veel respect voor Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke. Deze legislatuur zijn er al enkele wetsvoorstellen van hem goedgekeurd, omdat ze gewoon inhoudelijk goed zijn en omdat zijn houding uitnodigt tot samenwerken. Maar bij Calvo zie je compleet het tegenovergestelde.”

In de nasleep van de Telenet-affaire greep Dedecker naast enkele posities. Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) zette een stap opzij in Gent als N-VA-lijsttrekker na zijn betrokkenheid in de adviesraad van Telenet. Maar niet Gentenaar Dedecker verving Bracke, maar wel toenmalig staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA). Ook de voormalige positie van Sleurs zelf ging niet naar Dedecker maar naar destijds Kamerlid Zuhal Demir (N-VA) die thans de staatssecretaris voor Gelijke Kansen is.

9 REACTIES