Minstens 13 doden na Taliban-aanslag in Pakistan

0
859

Minstens 13 mensen zijn omgekomen tijdens een aanslag op een universiteit in Peshawar, in Noord-Pakistan. De Pakistaanse afdeling van de islamistische Taliban-terreurgroep heeft de aanslag opgeëist.

Naast de 13 fatale slachtoffers vielen ook minstens 15 gewonden. Dit nadat Taliban-terroristen verkleed in boerka’s het vuur openden op studenten in het ‘Agricultureel Trainingsinstituut’. Dat zei de lokale inspecteur-generaal van de politie Salahuddin Mehsud aan Al Jazeera.

Tijdens de aanval sprongen verschillende mensen uit ramen om zichzelf te redden. Daarbij vonden verscheidene botbreuken plaats. Maar het aantal slachtoffers is wellicht kleiner dan wat het zou kunnen geweest zijn. Dit omdat deze vrijdag ‘Eid Milad un-Nabi‘ is, een islamistische feestdag in Pakistan die de verjaardag van profeet Mohammed viert. Hierdoor zouden minder mensen aanwezig geweest zijn op de universiteit.

Tehreek-e-Taliban Pakistan

De Tehreek-e-Taliban Pakistan, dat is de Pakistaanse afdeling van de Taliban, beweerde in een mededeling dat het niet de school viseerde, maar een zogezegd schuiloord in de buurt van de Pakistaanse inlichtingendiensten.

Hoewel de VS haar militaire inspanningen tegen de Taliban onder president Donald Trump (Rep.) opdrijven, blijven de moslimterroristen van de Taliban hun macht in de regio laten voelen. In augustus werd gecommuniceerd dat de VS 4.000 extra troepen stuurt in een vernieuwde poging om Afghanistan, dat naast Pakistan ligt, te stabiliseren. Maar het Afghaanse regeringsleger is dun verspreid en staat onder immense druk om alle broeihaarden onder controle te krijgen.

De Taliban slaagt er zo in om niet alleen grote delen van het land in handen te houden, maar ook andere delen en zelfs de hoofdstad Kaboel, geregeld te doen opschrikken door aanslagen. Zo vielen maar liefst 150 doden bij een bomaanslag in Kaboel eind mei. De Taliban ontkende betrokkenheid in deze grote aanslag, maar de Afghaanse inlichtingendiensten communiceerden in juni in een persbericht dat ze geloven dat het Haqqani-netwerk achter de aanslag zat. Dat is een Pakistaanse groep gelieerd aan de Taliban.

Het Pakistaanse leger en de politie waren vandaag twee uur in de weer op terug controle te verkrijgen van de universiteit in Peshawar. De terroristen werden allemaal uitgeschakeld na fikse vuurgevechten.