Het Amsterdamse stadsbestuur heeft bekend gemaakt dat er dit jaar geen traditionele zwarte Pieten zullen te vinden zijn in de stad bij de intocht van Sinterklaas op 19 november. De klassieke Pieten zullen vervangen worden door ‘moderne’ Pieten met halflang golvend haar om het sinterklaasfeest “op een voor een ieder acceptabele wijze te vieren”.

Naar goede gewoonte laait de discussie omtrent zwarte Piet ook dit jaar weer op. Twee weken geleden raakten actievoerders van de rechtse groep ‘Nijmegen Rechtsaf’ slaags geraakt met “30 extreemlinksen” toen zij een “vreedzaam tegengeluid” wilden laten horen bij een informatieavond over zwarte piet en racisme. Ze wilden flyers uitdelen en rolden een spandoek uit met de tekst “Een kindervriend is geen racisme”, waarna ze klappen kregen.

Zo neutraal mogelijk

De stad Amsterdam, de hoofdstad van Nederland, heeft nu beslist geen zwarte Pieten meer toe te laten bij de intocht van Sinterklaas op 19 november. Volgens de organisatie is de traditionele Piet immers voorbij. De nieuwe zwarte Pieten moeten een zo neutraal mogelijk uitzicht hebben zodat iedereen zo “op een acceptabele wijze” het sinterklaasfeest vieren. Hiermee hoopt de stad de steeds wederkerende zwartepietendiscussie voor eens en voor altijd te beëindigen.

Er zullen 5 verschillende soorten Pieten door de stad paraderen 19 november. Naast de roetpieten zullen er ook dj-pieten, paardenpieten, postpieten en commandopieten te zien zijn. Ze krijgen een compleet nieuw uiterlijk met nieuwe felgekleurde pakken en pruiken van halflang, donkerbruin, golvend jaar. Daarmee krijgen de nieuwe Pieten het uiterlijk van Spaanse edellieden uit de 16e eeuw.

Ook in Den Haag zullen geen echte zwarte Pieten meer te vinden zijn dit jaar. Zij zullen vervangen worden door roetveegpieten. In Utrecht, de vierde grootste stad van Nederland, zullen de klassieke zwarte Pieten dit jaar voor het laatst te zien zijn. Ook daar zullen ze vervangen worden door ‘moderne’ Pieten. In de meeste andere Nederlandse steden zullen wel nog traditionele zwarte Pieten te zien zijn dit jaar, en ook in de toekomst. “Mensen vragen hier niet om andere Pieten”, stellen meerdere intochtcomités.

13 REACTIES

  1. Als Zwarte Pieten zo neutraal mogelijk moeten zijn. Dan kunnen we dat ook vragen van moslima’s. Die moeten zich dan ook neutraal kleden. Hun hoofddoek verwijst immers naar een Godsdienst in wiens naam de afschuwelijkste misdaden worden gepleegd. Het maakt niet uit of deze moslima’s geen bindingen hebben met deze misdadigers, alleen het feit dat mensen geshockeerd zijn door hun hoofddoek volstaat. Dat is althans naar analogie met de redenering van de anti-zwartepietenliga. Niet dat niemand nog de link met slavernij legt telt, maar dat mensen aanstoot nemen aan de figuur van Zwarte Piet telt. Wel, er zijn mensen die aanstoot nemen aan een hoofddoek. Dus die moet weg. Maar dat zijn onze eigen mensen en die zijn van geen tel. Hoog tijd dat we eens de puntjes op de i zetten in verband met de hypocrisie van de zichzelf verheerlijkende en selectief verontwaardigde naïevelingen van links.

  2. Gelukkig hebben de Nederlanders gezond verstand en zullen ze massaal naar de optochten gaan in de steden gaan die voor verdraagzaamheid pleiten en laten ze de steden die voor blanke suprematie pleiten door zwarte pieten toe te staan links liggen. Dan zullen die haatdragers hun inkomsten verliezen en alsnog witte pieten, clown pieten, rijst pieten, Spaans-Catalaanse Brabander pieten en neus pieten in hun stoeten opnemen. Waardoor Darwin weer gelijk krijgt en het algemeen geluk van de Nederlanders nog toeneemt

  3. Geen politiek-correct ontaarde albino-pieten gewenst in ONS Vlaanderen ! ZWARTE Piet is en blijft de onderdanige neger-knecht van Sinterklaas en ziet dus niet “zwart van het roet” want zijn kostuum (“pak” = hollandisme) blijft immers ook proper ! Laat u niet wijsmaken door PoCo-gazettenpraat schrijvelaars of die hoernalisten (allen uit Gent(se) van de sossenrode propagandatoeter S.R.T. dat de notie “neger” vermeend “racistisch”(sic) zou wezen ! Objectief-correct, zonder politiek-correcte censuur kunt u in het dikke Van Dale woordenboek ter zake vernemen ; “neger = lid van één van de zwarte rassen die oorspronkelijk uit Afrika afkomstig zijn”, DAT staat er tot spijt van elke PoCo-geïndoctrineerde, gehersenspoelde pipo/pipa die het benijdt ! http://www.vandale.nl