De 93-jarige Robert Mugabe heeft dan toch beslist af te treden als president van Zimbabwe. Zelfs nadat hij uit zijn eigen partij gezet werd en de druk op hem bijna onhoudbaar leek, wou hij niet van opstappen weten. Vandaag, wanneer het parlement zich zou buigen over een afzetting, besliste hij toch de handdoek in de ring te gooien.

Vorige week kwam het Zimbabwaanse leger in opstand tegen de zuiveringsoperaties die de 93-jarige president Mugabe doorvoerde. Zo werd vice-president Emmerson Mnangagwa ontslagen om de weg vrij te maken voor Mugabe’s vrouw Grace. Zij wilde de opvolger worden van haar man. Het leger reeds met tanks de hoofdstad Harare binnen en kondigde via de staatstelevisie aan dat het om een “vreedzame machtswissel” ging.

President Mugabe werd onder huisarrest geplaatst en de druk op zijn positie werd verder opgevoerd. Hij werd samen met zijn vrouw Grace aan de deur gezet bij zijn eigen partij, regeringspartij Zanu-PF, en kreeg tot maandagmiddag om af te treden als president. Zondagavond gaf hij een toespraak op de staatstelevisie, maar over een ontslag over een aftreden repte hij met geen woord.

“Uit eigen wil”

Zijn partij Zanu-PF startte vervolgens de procedure op om president Mugabe af te zetten. Er werd een motie ingediend bij het Zimbabwaanse parlement waarover het parlement zich vandaag zou buigen. Concreet beschuldigt de motie Mugabe ervan dat hij zijn vrouw toelaat “zich grondwettelijke macht toe te eigenen”. Er is in Zimbabwe een tweederdemeerderheid nodig om de motie goed te keuren en de president dus af te zetten.

President Mugabe besliste vandaag uiteindelijk toch de eer aan zichzelf te houden en op te stappen als president van Zimbabwe. Dat heeft de voorzitter van het parlement zonet aangekondigd. In een brief aan de parlementsvoorzitter meldt Mugabe dat hij die beslissing “uit eigen wil” heeft genomen.