Huidig Zimbabwaans president Robert Mugabe is opzij geschoven en afgezet als partijleider van de regeringspartij Zanu-PF. Ook zijn vrouw Grace werd uit de partij gezet op te voorkomen dat zij haar man zou opvolgen. Voormalig vicepresident Emmerson Mnangagwa – die ontslagen werd door Mugabe – neemt het roer over.

Twee weken geleden werd de 75-jarige vicepresident Emmerson Mnangagwa, de gedoodverfde opvolger van de 93-jarige president Mugabe, ontslagen door Mugabe en uit de regerende partij Zanu-PF gezet. Zijn ontslag maakt de weg vrij voor de 52-jarige Grace, de vrouw van Mugabe. Zij speelt de laatste jaren een steeds grotere rol in de Zimbabwaanse politiek en zou de opvolger willen worden van Mugabe.

Het Zimbabwaanse leger kondigde acties aan tegen de zuiveringsoperaties van Mugabe en reed vorige week met tanks de Zimbabwaanse hoofdstad Harare binnen. Via de staatstelevisie benadrukte het leger dat het niet gaat om een machtsgreep, maar een “vreedzame machtswissel”. President Mugabe werd onder huisarrest en de druk op zijn positie als president werd verder opgevoerd.

“Mugabe moet weg uit Zimbabwe”

Vandaag raakte bekend dat regeringspartij Zanu-PF president Mugabe heeft opzij geschoten en afgezet als partijleider. Ook zijn vrouw Grace werd de laan uit gestuurd om te verhinderen dat zij het roer zou overnemen. Formeel is Mugabe wel nog president, maar het parlement zal hem naar alle waarschijnlijkheid afzetten. Voormalig vicepresident Emmerson Mnangagwa – die ontslagen werd door Mugabe – wordt in ere hersteld en wordt de nieuwe partijleider.

In Zimbabwe reageert men verheugd op het nieuws. “Deze dag is de wedergeboorte en nieuwe ontwikkeling van ons land”, vertelt een uitzinnige Mike Madiro, voorzitter van één van provinciale takken van de regeringspartij. Duizenden Zimbabwanen trokken de straat op om het leger te steunen. “Mugabe moet weg uit Zimbabwe”, klonk het. Na jaren van economische malaise en mensenrechtenschendingen hoopt men nu massaal op de nodige verandering.

1 REACTIE