PVV-leider Geert Wilders neemt het in een interview met Elsevier Weekblad op voor Rusland. Hijzelf ziet Rusland als bondgenoot en verwijt andere Nederlandse politici ‘valse vijandbeelden’ naar voren te schuiven. 

Vorige week was de leider van de tweede grootste partij van Nederland op bezoek bij de Russische ambassade in Nederland.

“Hysterische russofobie”

Wilders wil volgend jaar een bezoek brengen aan Rusland en bereidde de reis voor op de Russische ambassade. Hij wil Rusland uitleggen dat lang niet iedereen in Nederland afkerig staat ten overstaan van de Russische federatie. Vorige week nog beschuldigde de Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren (D66), Rusland van het sturen van de Nederlandse opinie via het verspreiden van ‘fake news’. Volgens de minister staat Nederland in de belangstelling van de Russische inlichtingendiensten. Dat Nederland de digitale dreiging vanuit Rusland niet langer zou aankunnen, werd eerder al gesuggereerd door een generaal van de Nederlandse veiligheidsdiensten.

Het is dit jaar niet de eerste Nederlandse sneer naar Rusland. Onze noorderburen zitten al een tijdlang gewrongen met het MH17-dossier. Volgens Nederlandse onderzoekers heeft Rusland schuld aan wat er met de MH17 boven Oekraïne is gebeurd. Russische onderzoekers ontkennen dit. Volgens hen was het een Oekraïnse straaljager die de MH17 neerhaalde. Vorige week kwam Pieter Omtzingt, Tweede Kamerlid voor het CDA, in dit verband in opspraak. Hij zou op een bijeenkomst voor nabestaanden een nepgetuige aan het woord hebben gelaten die een tekst voorlas die door Omtzingt zelf werd opgesteld. Die tekst verdedigde de Russische versie. 

Ook tijdens de Nederlandse verkiezingen van maart 2017 werd Rusland er door verschillende Nederlandse entiteiten van beschuldigd de verkiezingen te willen manipuleren. Om die reden werd er bij de verkiezingen enkel op papier gestemd en werden ook geen elektronische hulpmiddelen gebruikt om de stemmen te tellen.

Bondgenoot

Wilders wil tegenkanting bieden aan die, zoals hij het noemt, “hysterische russofobie”. Hij wil hiervan ook duidelijk afstand nemen in het Russische parlement dat hij tijdens zijn reis naar Moskou zal bezoeken.

De PVV-leider ziet in Rusland zelfs een bondgenoot. Ondanks het feit dat hij op een aantal punten ook kritiek heeft op het land, stelt Wilders dat Nederland nog veel kan leren van Rusland. “Als het gaat om patriottisme, is Rusland een voorbeeld”, besluit Wilders.