Vanmiddag werd Filip Dewinter aan de grens met Molenbeek tegengehouden door de politie nadat hij, ondanks het verbod van de burgemeester, de Brusselse stad wilde bezoeken. Geert Wilders, die Dewinter normaliter zou vergezellen, moest verstek geven om veiligheidsredenen maar riep wel op tot verzet. “Genoeg is genoeg.”

Vandaag zou normaliter de ‘islamsafari’ van Filip Dewinter (Vlaams Belang) en Geert Wilders (PVV) doorgaan. “Een wandeling langs de plaatsen in Brussel die het ergst getroffen zijn door de islamisering.” Het bezoek draaide vooral rond de gemeente Molenbeek, dat een kwalijke reputatie heeft omtrent radicaal islamisme en door internationale kranten zelfs de “jihadi-hoofdstad van Europa” wordt genoemd.

Politieverordening

Burgemeester van Molenbeek Françoise Schepmans (MR) liet eerder al verstaan dat beide heren niet welkom zijn in Molenbeek. Het bezoek zou immers provocerend zijn en bovendien onveilig. Nadat Dewinter aankondigde toch te gaan, maakte Schepmans gebruik van een politieverordening om te verhinderen dat Dewinter en Wilders voet in Molenbeek zouden kunnen zetten. Indien ze dat toch deden, dreigden ze gearresteerd te worden.

Geert Wilders was absoluut niet opgezet met dat verbod. “Dit is de druppel die de emmer doet overlopen”, aldus Wilders. Het feit dat beide heren met arrestatie werden bedreigd, had hij naar eigen zeggen nog nooit meegemaakt. Hij riep vervolgens op tot verzet. “Vanaf vandaag gaan wij het verzet beginnen organiseren, niet met geweld maar met demonstraties. Ik nodig iedereen uit om daarbij aanwezig te zijn. Genoeg is genoeg.”

Ook Dewinter was niet te spreken over de politieverordeningen, ‘of fatwa’s’ zoals hij ze zelf noemt. Hij kondigde aan in beroep te zullen gaan. “De fatwa’s van de Brusselse burgemeesters tegen 2 verkozenen des volks tonen dat de Brusselse burgemeesters zich gedragen als islamcollaborateurs”, aldus Dewinter. “Ik ben in Mosoel, Aleppo, Baghdad en Damascus geweest zonder problemen. Maar in mijn eigen stad, waar ik verkozen ben, is het onmogelijk.”

“No-go zone”

Dewinter legde zich echter niet neer bij de beslissing van de burgemeester en de politie. Hij kondigde tijdens de persconferentie aan toch nog naar Molenbeek te trekken om met zijn eigen ogen vast te stellen hoe men hem de toegang zou ontzeggen. Wanneer hij ter plaatse kwam, werd hij al snel benaderd door een politieagent die hem vriendelijk verzocht rechtsomkeer te maken. “Het bewijs dat Brussel een no-go zone is geworden”, aldus Dewinter.

SCEPTR nam contact op met de politie en informeerde naar de oorzaak van het gebiedsverbod van Wilders en Dewinter. “Het feit dat de burgemeester een verordening heeft uitgevaardigd, betekent dat er een reële dreiging was”, aldus woordvoerder van de politie in Sint-Jans-Molenbeek Johan Berckmans.

In Molenbeek leek men echter niet wakker te liggen van de komst van Wilders en Dewinter. SCEPTR ging ter plaatse om poolshoogte te nemen maar kwam van een kale reis terug. Niemand van de 100 bevraagde mensen had ooit gehoord van Wilders of Dewinter.

7 REACTIES

 1. Uiteraard was dit pure provocatie van De Winter, Wilders was blijkbaar verstandiger. Niettemin geeft het verbod impliciet aan dat er veel mis is in Molenbeek. Zelfs een controversieel bezoek van beide heren zou niet tot geweld mogen leiden. Maar in Molenbeek is dergelijk scenario meer dan waarschijnlijk.

  • Dat hij eens probeert van op Romasafari te gaan in Gent. Benieuwd hoe iman Termont zal reageren. Anderzijds lijkt het mij niet redelijk om een amalgaam te maken van gematigde en radicale moslims. Voorbeeld: het is toch nog omdat Gwendolyn soms hallucineert dat alle liberalen kiekens zijn.

   • Generaliseren is inderdaad geen goed idee. Maar als chief OVLD-er bepaalt zij wel de partijlijn. Gezien de kadaverdiscipline binnen een partij, is iedereen verplicht te denken zoals de leid (st)er, zoniet wacht de woestijn. Het is niet alleen NVA die daar last van heeft.

  • Evenwichtig standpunt. De Winter provoceert zodanig sterk dat hij daarmee zijn eigen boodschap ontkracht. Wilders communiceert meer op een Nederlands-zakelijke wijze en komt een stuk geloofwaardiger over. Los van deze afweging is er in Molenbeek inderdaad een probleem. Verder ook in Vorst, Anderlecht, Schaarbeek, Sint-Joost en in stad Brussel zelf. Mijns inziens zal het gewest binnen enkele jaren sociologisch ontsporen.

 2. Mijn probleem met dit verbod is dat dit als precedent zal worden gebruikt. Onder het mom van ‘er wonen veel moslims en allochtonen in mijn gemeente, dus elke actie gericht tegen islam en migratie is verboden omdat we de veiligheid niet kunnen garanderen.’ Je hoeft geen fan te zijn van Dewinter om hier het gevaar van in te zien. Zie Zweden, Frankrijk, Duitsland en UK.

   • Intussen heeft ze in haar laatste interview toch toegegeven dat het multiculturele model weliswaar tegen haar zin mislukt is. Maar wat zij toen zei wisten de meesten onder ons, die al werden geconfronteerd met de zegeningen van haar multiculturele maatschappij al veertig jaar. Men heeft echter verkozen om te schieten op de boodschapper. Multicultureel kan wel, maar niet met het soort moslims die hier met veel enthousiasme zijn binnengekomen, of liever zijn binnengevallen. De laksheid, het bewust ontkennen van de realiteit en het schuldig verzuim van haar soort was gewoon misdadig ten overstaan onze en de toekomstige generaties.