N-VA-voorzitter Bart De Wever is niet opgezet met de nieuwe leidraad van het Gemeenschapsonderwijs (GO!). Die stelt dat anderstalige leerlingen hun thuistaal ook op de speelplaats en in de klas mogen gebruiken. De Wever noemt het idee “absurd“.

Volgens cijfers van het Agentschap voor Onderwijsdiensten sprak in 2016 een op zes kinderen in Vlaanderen thuis een andere taal dan het Nederlands. In een nieuwe leidraad van het GO! staat dat directeurs positief moeten omgaan met de moedertaal van de leerlingen. Verbieden zou contraproductief zijn, zo stelt het GO!.

“Vervroegde aprilgrap”

“Toen ik dit hoorde, dacht ik eerst dat het om een vervroegde aprilgrap ging”, aldus De Wever. “Op het moment dat je in Vlaanderen alle moeite hebt om mensen die hier komen en mogen blijven te integreren en Nederlands te leren, ook een kans te geven op de arbeidsmarkt en in onze samenleving, hoe kan het dan ook een goed idee zijn om mensen op school, waar je Nederlands kunt bijleren, hun eigen taal te laten spreken.”

Voorts benadrukt De Wever dat hij geen enkele taal wil stigmatiseren.  “Dat heeft er ook niets mee te maken. Op school moeten mensen Nederlands leren, praten en zoveel mogelijk oefenen”, aldus de N-VA voorzitter, die zich afvraagt of er wel leerkrachten te vinden zijn die met leerlingen om kunnen gaan die “werkjes voorbereiden in Arabisch, Farsi of Swahili”.

“Nederlands als taal verbindt ons allemaal”

De N-VA-voorzitter zegt niet voor een taalverbod te pleiten. Hij zegt er geen mee probleem te hebben “als iemand thuis of onder vriendjes een andere taal spreekt.”

“Maar het streefdoel moet zijn om competente leerlingen op te leiden, die de taal spreken waar de arbeidsmarkt om vraagt. We moeten één samenleving smeden en dan verbindt het Nederlands als taal ons allemaal”, zegt De Wever.

12 REACTIES

 1. Mijn grootouders zijn nog opgevoed met het bloksken. De straf die ze rond hun nek kregen als ze Vlaams in plaats van Frans spraken op school. Ik ben blij dat ze overleden zijn. Moesten ze zien dat opnieuw Vlaamse kinderen worden onderdrukt omwille van hun taal, ze zouden het niet te boven komen.

  • Jouw grootouders warden onderdrukt omdat ze de lokale taal spraken. Allochtone kinderen omdat ze vreemde, in onze cultuur niet ingebedde, talen spreken; hetgeen hun integratie in gevaar brengt. Lijkt me toch twee verschillende dingen.

 2. Mocht ik nog actief leraar zijn dan zou ik met alle vormen van genoegen deze zoveelste dwaze regel straal negeren. Ik schaam mij dat ik 40 jaar gewerkt heb in het basisonderwijs.

  • Decruyenare heeft geen goed woord over voor het Onderwijs. Het sluit uit.

   “De Nederlandse taal verbindt ons allemaal. En sluit 4 op 10 leerlingen uit..”

   Beste Vlamingen, zegt Decruyenaere, jullie zijn veel te arrogant om jullie eigen taal te willen spreken. Jullie sluiten die kinderen uit.

   Alsof immigranten te dom zijn om zelf Nederlands te leren mevr. Decruyenaere?

   https://twitter.com/ElkeDecruynaere/status/935060949446348800

 3. Het kadert in de politieke lijn van SP-A, Groen en CD&V om de kwaliteit van het Nederlandstalig onderwijs te saboteren en de integratie van vreemdelingen te laten mislukken. Moeten we binnenkort onze kinderen naar dure private scholen sturen voor kwaliteitsonderwijs te krijgen? Gaat de regering Bourgeois die discriminatie slikken?

 4. In de toekomst zullen er meisjes en jongens afstuderen die ,n mengelmoes spreken van turks, swahili, armeens, arabisch, maar geen nederlands meer, en dit is de schuld van de minister van onderwijs, In ons land is het Nederlands één van de belangrijkste talen, er zijn nu al jongeren in de grote steden die zelfs de beide landstalen al niet meer korrekt kunnen spreken!.

  • Ze zullen geen enkele taal meer op een deftige manier spreken , laat staan schrijven. Als in de toekomst de spraaktechnologie dit niet volledig of gedeeltelijk gaat oplossen is dit een ramp. Of allemaal Bargoens spreken?

 5. Iedereen aan het Aingals!

  Ook het huidige stadsbestuur van Antwerpen geeft daarin – wederrechtelijk maar wat zou het daarom te hoeven malen – al flink mee de toon aan. De Kracht van de Verandering™.

Comments are closed.