Partijvoorzitter Bart De Wever (N-VA) slaat in een interview met de VRT hard terug naar de Spaanse premier Mariano Rajoy en zijn partij, de Partido Popular (PP). Dit nadat de PP fel uithaalde naar de N-VA omwille van kritische uitlatingen. De woordvoerder van de PP verweet de N-VA “een voorgeschiedenis van xenofobie” te hebben. Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) had eerder op het VTM Nieuws de houding van Spanje bekritiseerd

“Over de voorgeschiedenis van een partij zou de Partido Popular (PP) toch echt moeten  zwijgen”, zo reageert De Wever aan de VRT na aanvallen vanwege Rajoy over de aard van de N-VA. Hiernaast blijft De Wever achter Jambon staan: “Als je zwijgt op een moment dat politici in de gevangenis worden gegooid omdat ze gewoon een punt maken, omdat ze een opinie hebben en als er geweld op burgers wordt gepleegd, dan is dat gewoon schuldig verzuim.”

“Dat doe je gewoon niet”

Ook De Wever hekelt net als Jambon in zijn onderhoud met de openbare omroep het Spaanse beleid. Spanje zette recent een aantal afgezette Catalaanse ministers gevangen. Voor Carles Puigdemont, de afzette Catalaanse minister-president die in ons land verblijft, werd vorige week een Europees aanhoudingsbevel afgekondigd. Puigdemont gaf zich met enkele (ex-)collega’s vrijwillig aan bij de politie. Ze werden voorlopig al weer onder voorwaarden vrijgelaten. De Catalaanse ex-regeringsleden moeten evenwel in België blijven tot het aanhoudingsbevel tegen hen ten gronde is verwerkt.

Madrid beschuldigt Puigdemont en zijn afgezette regering van opruiing, rebellie en onwettelijke besteding van openbare middelen. De Wever ziet echter vooral een politieke afrekening. “Je moet je niet verstoppen achter de rechtstaat. Dit is geen juridisch conflict. Dit is een politiek conflict dat je oplost met dialoog”, aldus de top-N-VA’er aan de VRT“De ergste dictatuur is de dictatuur van slechte wetten”.

In zijn communicatie roept De Wever de EU op op een duidelijker standpunt in te nemen. De Europese Commissie communiceerde eerder dat dit een interne Spaanse aangelegenheid betreft en dat Madrid moet/kan handelen conform met de Spaanse (Grond)wet. “Mocht Europa uit zijn stilzwijgen komen en bijvoorbeeld een bemiddelingsrol opnemen en een fluitsignaal aan Rajoy geven, zou dat al veel kunnen oplossen”, aldus De Wever. “[Dat zou] de spanning kunnen wegnemen van ons land”

Nieuw-Vlaamse Partido

In reactie op de kritiek van Jambon verwees Europarlementslid voor de conservatieve PP, Gonzalez Pons, naar de “xenofobe” voorgeschiedenis van de N-VA. Wat die referentie precies inhoudt is niet meteen duidelijk, maar wellicht gaat het om de mistige band van de partij met WOII. De N-VA komt immers voort uit de VolksUnie (VU) die in 1954 werd opgericht. De partij nam ‘amnestie’ in haar programma op: een juridische vrijstelling voor collaborateurs in WOII. Hierdoor was voor vele critici de VU ‘de partij van de zwarten’. Nochtans is zo’n naoorlogse amnestie-regeling weinig uitzonderlijk geweest in de rest van Europa, inclusief de voormalige Sovjet-Unie. Ook betreft het hier om een ver, althans in politieke termen, verleden.

Maar De Wever geeft de PP vandaag een koekje van eigen deeg: “De periode rond Franco (Francisco Franco was de autoritaire leider van Spanje van 1939 tot 1975, red.) [gaat] naadloos [over] in die partij […]” aldus De Wever. “Nog heel veel mensen van dat regime zijn nog verantwoordelijk in die partij, die veel lessen van het verleden blijkbaar niet zo goed heeft begrepen: democratische rechten respecteren, geen geweld plegen op burgers, geen politici in de gevangenis gooien”.

De PP werd na de dood van Franco en de democratisering van Spanje in 1976 opgericht als ‘Alianza Popular’ door Manuel Fraga, die onder het bewind van Franco minister van Binnenlandse Zaken was. In 1989 veranderde de partij van naam en voorzitter. De nieuwe Partido Popular werd geleid door José María Aznar vooraleer Rajoy de fakkel overnam in 2004. Het dient evenwel gezegd te worden dat Fraga lid was van de reformisten onder Franco.

Regeringspartij N-VA in een koorddansende regering-Michel

Een eerdere ‘diplomatieke rel’ tussen België en Spanje had te maken met de “onaanvaardbare aanvallen” van premier Charles Michel (MR) op het beleid van de Spaanse overheid. België is immers een van de weinige landen die tijdens het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum op 1 oktober het Spaanse staatsgeweld veroordeelde bij monde van premier Charles Michel (MR). Opmerkelijk detail: Volgens Europarlementslid Sander Loones (N-VA) deed Michel dit op aandringen van de N-VA.

In een poging om het vuur te blussen kondigde Michel eind vorige maand een contactverbod voor al zijn ministers met Puigdemont af. “Zelfs […] per sms”. Opvallend, ook in de Vlaamse regering werd een contactverbod afgesproken. Het lijkt er nu echter op dat het diplomatieke vuur nog zal oplaaien vooraleer het uitdooft.

9 REACTIES

 1. gonzalez pons , laat weer eens blijken wat een bende wereldvreemde zakken vullers het E.P bevolken. op een typisch linkse manier halen ze er steeds WO 2 bij om rechtse partijen van collaboratie te beschuldigen. speedy gonzalez heeft blijkbaar geen weet van de ,, division azul,, het bombardement op guernica, ,, condor legioen,, en de faciliteiten die Franco de Duitsers verstrekte. laten ze zich gewoon bezig houden met stieren kwellen, daar kunnen ze hun sadisme in kwijt.

  • Had ik er niet aan gedacht, maar het is juist. Maar ik heb ook ooit gelezen dat België niet zo tuk was om Degrelle uitgeleverd te krijgen. Dit omdat Degrelle op de hoogte zou zijn geweest van een aantal politiek gênante zaken. Men zou gevreesd hebben dat bij een proces de deksels van sommige potjes zouden gaan. Of dit klopt weet ik niet.

   • Toen belgie de uitlevering van degrelle vroeg,ging hij akkoord op 1 voorwaarde.Dat zijn proces op televisie zou uitgezonden worden.Zodat iedereen zou weten over wat het ging.belgie heeft daarop gereageerd met het uitvaardigen van de wet degrelle(lex degrellia).Wat inhield dat hij nooit meer het belgisch grondgebied mocht betreden.1 van die genante zaken waren ondermeer de collaboratie van het belgisch koningshuis.Een andere rede dat hij niet werd uitgeleverd was volgens hem ‘dat hij katholiek was.degrelle is altijd iemand geweest die zichzelf goed kon verkopen.Altijd al belangrijker geweest in de politiek dan de overtuiging op zich op.

   • Jawel, er werd zelfs een speciale wet gestemd die Degrelle verbood om nog één voet op Belgische bodem te zetten. En wat de Spanjaarden betreft: als men ziet hoe die stieren voor het plezier doden en afgeschreven windhonden martelen, moet men echt niet naar Alva of Franco refereren om te weten hoe meedogenloos dat volk kan zijn.

   • Je mag er 100% zeker van zijn dat dit klopt, ik zou zeggen, vraag het eens aan Spaak maar die kan natuurlijk niet meer antwoorden.

 2. Spanje heeft nu ook politieke gevangenen. Regering-Michel moet schendingen van mensenrechten in Spanje streng veroordelen. Zeker geen onderdanen uitleveren aan regime’s die politieke dissidenten als misdadigers vervolgen en van hun vrijheid beroven en waar de politieke gevangenen geen garantie hebben op een billijk proces. Dat was al zo tijdens het bewind van Franco en anno 2017 idem dito met de crypto dictator Rajoy. Regering Michel weersta aan de intimidaties en oekases van el bandito Rajoy en erken de democratisch verkozen Puigdemont als staatshoofd van Catalonië en zijn regering in ballingschap, inclusief met de daaraan verbonden prerogatieven en immuniteiten. Een politiek probleem (case Puigdemont) delegeren aan het gerecht, om een conflict te vermijden met een fake democratie, houdt naar mijn perceptie politieke risico’s in voor de parlementaire democratie.

 3. De feiten hebben ook hun rechten, zie artikel van Willy Van Damme:
  Een uitgestoken hand
  Posted on 6 november 2017
  In ‘Geen morzel gronds’ in De Morgen van vandaag 6 november schrijft Bart Eeckhout: “Het is de regering-Rajoy die onderhandelingen weigert over de door Catalonië gewenste ruimere autonomie”.

  Dit klopt niet want o.a. in september, de maand voor het referendum, stelde die regering van Rajoy aan de Catalaanse regering voor om het referendum af te gelasten in ruil voor een grondwetswijziging. Men moet er maar de pers uit die periode op na lezen. Ook nu ligt dit voorstel nog steeds op tafel, mede op initiatief van de sociaaldemocratische PSOE. De regering van Carles Puigdemont weigerde echter die uitgestoken hand.

  Het gemak waarmee Bart Eeckhout het door o.a. de N-VA verspreidde verhaal overneemt wekt natuurlijk geen verwondering. De invloed van die partij en haar gedachtegoed blijkt immers nogmaals groot te zijn. Met als gevolg dat men de feiten dan maar een draai geeft.

  Willy Van Damme