De Kamercommissie Justitie gaat vandaag over de herziening van de wapenwet. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil deze veranderen om het illegale wapenbezit aan te pakken. Hierbij wil hij ook de – tot nu toe nog vrije – verkoop van laders aanpakken. Dit schiet echter bij verschillende wapenverenigingen in het verkeerde keelgat. Zo vinden zij dat de brave wapenbezitters worden aangepakt terwijl terroristen wel andere manieren zullen vinden om aan laders te geraken

Vandaag heeft men voor zowel het aankopen van een wapen als het aankopen van munitie een vergunning nodig. Laders van bijvoorbeeld kalasjnikovs zijn daarentegen nog steeds vrij te koop. Geens wil dit door middel van ‘zijn‘ nieuwe wapenwet aanpakken. Als het van de minister afhangt kan in de toekomst enkel nog iemand met een geldige wapenvergunning laders kopen voor het specifieke vuurwapen dat hij bezit. Personen die thuis nog laders hebben liggen moeten deze op straffe van overtreding laten registeren. Deze provisie zal van toepassing zijn op alle laders en bijgevolg ook op niet geregistreerde souvenirladers uit de Tweede Wereldoorlog.

Van Hecke: “Moeten het voor terroristen moeilijker maken”

Op de oude souvenirladers komt volgens Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke “duidelijk […] geen klopjacht”. Verwachten dat terroristen op die manier niet meer aan een lader geraken doet de ecologist ook niet. “Daar zijn we zeker niet naïef in”, stelt hij tegenover Het Laatste Nieuws.

Doch, waar het er volgens hem op aankomt, is dat men het terroristen “weer iets moeilijker [maakt]“. Hieromtrent verwijst hij naar de hoorzittingen in de commissie Terreurbestrijding. “Federaal procureur Frédéric Van Leeuw drukte daar zijn ongeloof uit over het feit dat Khalid El Bakraoui, één van de terroristen die zich opblies in metrostation Maalbeek, maar liefst 31 laders legaal kon (laten) kopen. […] Dat zal met deze wet dus niet meer mogelijk zijn”, stelt het groene parlementslid.

Wapenvereniging AVWL: “Problematisch”

Volgens Daniel Beets van de vzw Actieve Verdediging der Wapen Liefhebbers (AVWL) hebben velen “laders liggen, bijvoorbeeld voor wapens die ze ooit gehad hebben, maar waarvoor ze vandaag geen vergunning meer hebben. Wij vragen daarom dat mensen met een wapenvergunning ook laders voor andere wapens mogen bezitten. Die mensen zijn tenslotte goed gescreend. Oude laders laten registreren, is niet alleen veel werk, maar kost ook geld”, betoogt Beets.

Dat men de terroristen wil verhinderen om laders te kopen, begrijpt de vzw naar eigen. Doch als terroristen “al illegaal aan een wapen geraken, dan vinden ze de laders ook wel”, betoogt Beets. Concreet vraag zijn organisatie om de aankoop van laders onmogelijk te maken voor wie geen wapenvergunning heeft. “Dat is toch veel eenvoudiger?”, vraagt Beets zich af.

Kamerlid voor N-VA Koenraad Degroote wil een amendement indienen om de regels voor mensen met een wapenvergunning niet te veranderen. “Dat een wet die het voor terroristen moeilijker wil maken uiteindelijk duizenden brave wapenbezitters treft, is voor mij een brug te ver”, stelt hij tegenover Het Laatste Nieuws. Voor Degroote moeten die mensen hun laders niet laten registeren. “Dat zou ook veel administratieve rompslomp creëren voor onze diensten, die momenteel toch wel andere prioriteiten hebben. We moeten focussen op wat belangrijk is”, stelt het het N-VA-Kamerlid.

7 REACTIES

    • WO2, de nazi’s grepen ons wapens in Europa. het recht om jezelf te beschermen wordt niet bepaald door landen. dit is slechts een gezonde evolutie van de westerse waarden van democratie. maar onze politieke graaiers zijn hier om te bepalen wie er gaat leven en wie er gaat sterven.