Amerikaans minister van Justitie, Jeff Sessions, gaf federale onderzoekers de opdracht om bepaalde zaken te evalueren in het licht van vragen door Republikeinse Congresleden over de verkoop van “Uranium One” en de mogelijk onwettige handelingen verbonden aan de Clinton Foundation. Hiermee zet hij de deur open voor een nieuw speciaal onderzoek.

In een antwoord aan de commissie van Justitie antwoordt het ministerie dat “de minister gevraagd heeft bepaalde zaken die in de vraag naar voor zijn gekomen onderzocht zullen worden.”

Rapport

Er zal een rapport opgemaakt worden voor de minister en zijn viceminister waarin aanbevelingen zullen staan of er bepaalde zaken al dan niet onderzocht dienen te worden, of bepaalde lopende onderzoeken meer middelen zullen krijgen en of er nood is aan een speciaal onderzoek.Nu loopt er al een speciaal onderzoek onder leiding van Robert Mueller met als opdracht te speuren naar de vermeende banden tussen het campagneteam van Trump en de Russische overheid. Opvallend: de beslissing komt er net voordat de minister zelf moet getuigen voor de commissie van Justitie in het licht van dat ander onderzoek.

Reeds bezig

Hoewel het ministerie van Justitie normaal niet bevestigt of ontkent wanneer er een onderzoek loopt, werd hier wel uitdrukkelijk toegegeven dat er in sommige zaken van het verzoek van de congresleden al onderzoeken lopende zijn. Volgens Circa News zou het ministerie van Justitie nu al onderzoek voeren naar de lekken van geheime informatie naar de media, de omstreden “Uranium One”-deal en de verdachte transacties rond de Clinton Foundation.

De brief van de minister vermeldt expliciet de beschuldigingen over het slecht afhandelen van het onderzoek naar de e-mails van Clinton waarbij Justitie en de FBI niet alle procedures gevolgd zou hebben. Zo raakte onlangs bekend dat toenmalig FBI-directeur James Comey zijn conclusie al klaar had voor het onderzoek was afgerond.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Pot Ketel

Deze verwikkelingen gebeuren pas enkele weken nadat de Washington Post onthulde dat de presidentiële campagne van Clinton en de Democratische partij zelf het omstreden onderzoek door Fusion GPS naar Russische inmenging betaalden. Rond dezelfde periode bracht the Hill uit dat er miljoenen dollars stroomden van Rusland naar de Clinton Foundation toen de regering waar Hillary Clinton inzat moest beslissen over de verkoop van een aanzienlijk deel van het Amerikaanse Uranium.

ADVERTENTIE