In Gent werd gisteren door Vlaams Belang geprotesteerd tegen de geplande megamoskee in de Rabotwijk. De politie was massaal aanwezig. Filip Dewinter en Gents fractievoorzitter Johan Deckmyn hekelen de bouwplannen. Zij spreken van “een overwinning van de islam op een oude Gentse volkswijk”.

De betoging ging om 19.30 van start. Voor de manifestatie had de politie, die massaal aanwezig was, de buurt rondom het toekomstig moskeecomplex volledig afgesloten. Er was veel geroep onder de Turkse sympathisanten, die met een grote Turkse vlag zwaaiden, maar de actie verliep uiteindelijk zonder incidenten.

“Islamcollaborateur”

We geven geen centimeter grond meer af aan de islam”, klinkt het bij monde van Filip Dewinter. Hij loofde de aanwezigen voor hun durf om naar “een ghetto te komen waar de Turkse islam het heeft overgenomen”. “We moesten zelfs tien kilometer van hier op een speciaal beveiligde tram stappen die ons naar Turkistan in de Rabotwijk bracht”, aldus Dewinter.

Dewinter noemde burgemeester Daniël Termont (sp.a) een “islamcollaborateur” die “plat op de buik gaat voor Erdogan in ruil voor stemmen van de Turken”. Gents gemeenteraadslid Johan Deckmyn vraagt zich luidop af wie het project zal betalen: “Toch niet de Gentse Turken, zeker, die daarvoor 1500 euro per gezin zouden moeten ophoesten?” Waarop Dewinter antwoordde: “Dit wordt geen gebedshuis maar een kazerne van Erdogan en de minaretten worden de bajonetten van de islam. Dit wordt de grootste Diyanet-moskee van Europa.”

‘Green Mosque of Ghent’

De politie had van tevoren contact met de Turkse gemeenschap om de kalmte te bewaren. Ook bij Diyanet, de initiatiefnemers, was een gelijkaardig geluid te horen. “Dit is democratie op zijn best. We verdedigen ieders recht om te protesteren maar hopen wel dat het niet tot incidenten komt”, aldus woordvoerder Ercan Tok.

In de lente van 2018 zal men in de Rabotwijk in Gent beginnen aan de bouw van een nieuwe moskee, dat met 2.500m² ook de grootste moskee van Vlaanderen zal worden. De minaretten op de moskee in Gent zullen evenwel slechts een symbolische waarde hebben. Er zal niet opgeroepen worden tot gebed vanuit de torens. De moskee zal de naam ‘The Green Mosque of Ghent’ krijgen.

13 REACTIES

  1. Dit is geen sarcasme van het VB maar de harde realiteit….doe zo verder, misschien komen er wel meer stemmen naar de recht voor de raap uitspraken…. persoonlijk voel ik toch de roep van mijn voorouders om voor mijn erfenis [waar ik heel fier op ben]van hunnentwege heel sterk op te komen….