Onder het motto ‘Black Pete Matters’ – een knipoog naar de linkse zwart-Amerikaanse groepering ‘Black Lives Matter’ – lanceert de jongerenafdeling van Vlaams Belang een campagne om Zwarte Piet “in ere te herstellen”. Volgens de voorzitter van de Vlaams Belang Jongeren (VBJ), Bart Claes, is de “Sinterklaastraditie […] een waardevol onderdeel van onze cultuur.” De jongerenorganisatie wil ook actie gaan voeren in Nederland. 

Hoewel de controverse omtrent Zwarte Piet traditioneel grotere proporties aanneemt in Nederland – zo stelde deze week de Nederlandse minister van Cultuur nog dat “als tradities hun bestaansrecht niet willen verliezen, ze met hun tijd moeten kunnen meegaan” – werd de Pietendiscussie ook vorig jaar in Vlaanderen gevoerd. Zo ondertekenden verschillende organisaties het zogenaamde Pietenpact. Als gevolg hiervan zouden er geen volledig zwartgeverfde Pieten meer te zien zijn aan de zijde van Sinterklaas.

VBJ: “Stop de zelfhaat”

De Vlaams Belang Jongeren (VBJ) merken op dat onze tradities onder druk staan. Zo hekelt de organisatie het applaus waarmee een Barbie met hoofddoek werd aangekondigd, het omdopen van Kerstmarkten tot het seculierdere Winterpret en het bestempelen van Paaseieren als verstopeieren. Met hun actie wil VBJ ingaan tegen deze “nefaste trend”. “Wie in ons land leeft moet zich schikken naar onze cultuur. Over onze tradities wordt niet onderhandeld”, zo stelt de jongerenafdeling.

Volgens VBJ zag niemand tot voor kort ooit enig verband tussen Zwarte Piet en onze zwarte medemensen laat staan met de slavernij. Niettemin maken volgens VBJ “bepaalde drukkingsgroepen elk jaar opnieuw een probleem […] van onze favoriete kindervriend”. Om tegen deze “Westerse zelfhaat” in te gaan, start de jongerenorganisatie een campagne.

Black Pete Matters

VBJ plant verschillende acties en lanceerde daartoe de website www.blackpetematters.com“De naam van de campagne is een knipoog naar Black Lives Matter, een beweging die voornamelijk in de Verenigde Staten, naar eigen zeggen, strijdt tegen anti-zwart politiegeweld maar die de vorige jaren ook voor problemen zorgde bij de intocht van Sinterklaas in enkele Nederlandse steden”, betoogt Claes.

Een van de acties die VBJ aankondigde is “een grote campagne op sociale media waarbij we mensen vragen hun profielfoto te veranderen”. Doch “in de komende weken [zullen we] ook enkele straatacties voeren”, stelt Claes.

6 REACTIES