N-VA-vicepremier Jan Jambon hekelt in een gesprek met VTM NIEUWS de houding van Spanje en Europa ten opzichte van de Catalaanse crisis. “Vreedzame mensen ineenkloppen en regeringsleden in de gevangenis steken. Ik stel mij daar vragen bij”, betoogt Jambon. De minister verwacht nu dat Europa een “oordeel” velt. 

De aanwezigheid van Puigdemont – die door Madrid vervolgd wordt voor rebellie, opruiing en fraude – maakt iedereen in de Spaanse en Belgische regering zenuwachtig. Eerder deze maand werd al duidelijk dat door het intrekken van de Spaanse steun, de Belgische Catherine De Bolle haar kandidatuur voor baas van Europol op haar buik mag schrijven. Dit nadat Michel kritiek had op het harde optreden door de Spaanse Guardia Civil tijdens het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum vorige maand. Doordat uitspraken van staatssecretaris Francken (N-VA), die overal verkeerd geciteerd en geïnterpreteerd werden, als extra olie op het vuur functioneerden, besliste premier Charles Michel om zijn ministers te verbieden om contact te hebben met de afgezette Catalaanse regeringsleider.

Jambon: “Wat hebben zij verkeerd gedaan?”

Doch, ondanks de diplomatieke gevoeligheden haalt Jambon stevig uit. “Er zijn verschillende kanten aan het hele verhaal. Er is het proces naar onafhankelijkheid, er is de gerechtelijke afhandeling, maar er is ook de manier van optreden van Spanje. Daar heb ik mijn vragen bij”, betoogt hij in een interview met VTM NIEUWS.

De minister heeft ook zijn vragen bij het optreden van de Europese Unie. “Vreedzame mensen ineenkloppen, regeringsleden die in de gevangenis gestoken worden,… Wat hebben zij verkeerd gedaan? Zij hebben het mandaat uitgevoerd dat ze van hun kiezers gekregen hebben. Ik stel mij daar dus zeker vragen bij en ik vraag mij af waar Europa in dit verhaal zit. Dit gebeurt in een Europese lidstaat en het is langs alle kanten oorverdovend stil”, stelt Jambon.

Volgens de vicepremier gaat Europa een “oordeel” vellen. “Moest hetzelfde zich voordoen in Polen of Hongarije, dan zouden we heel wat andere reacties krijgen”, verwijst Jambon naar de kritiek die Victor Orbán regelmatig ontvangt.

Oogje in het zeil houden

Jambon ziet ook – met betrekking tot de vervolging van de Catalaanse burgers die naar onafhankelijkheid streven – een rol voor de internationale gemeenschap. Zo zou deze volgens de vicepremier “een oogje in het zeil [moeten] houden”. Dit om te verzekeren dat de aangeklaagde Catalaanse excellenties op “een correct proces” kunnen rekenen.

“Je hebt het Spaans recht, maar ook het internationaal recht, het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens en al die dingen. En die staan boven het recht van een lidstaat”, betoogt Jambon tegenover VTM Nieuws 

1 REACTIE

  1. Europa, de USSE. De Unie van Sovjet Staten van Europa. Ik zie tegenwoordig weinig verschil. Geleid door dronkaards (Juncker), opportunisten (Verhofstadt, Schulz) en nitwits (Belet, Van Brempt). Enfin die Merkel waar iedereen zo hoog mee oploopt en Macron de Zonnekoning daar moeten we het mee doen. Ik val bijna in zwijm van bewondering.