Gents burgemeester Daniël Termont heeft aangekondigd dat hij klacht zal indienen tegen de demonstranten die gisteren in Gent betoogden tegen de krakersplaag en het beleid van Termont. Volgens Termont zijn ze “ver over de schreef gegaan”“Dergelijke heel racistische boodschappen zijn onaanvaardbaar in onze stad.”

In Gent vond de afgelopen maanden een ware krakersplaag plaats. Het aantal kraakincidenten nam zelfs zo fors toe dat burgemeester Daniël Termont (s.pa) het “geen nieuws” meer noemde. Gisteren betoogden in Gent, naar aanleiding van die krakersplaag, zo’n 250 mensen tegen de krakende Romazigeneurs en tegen het (wan)beleid van burgemeester Termont. “Termont buiten! Roma’s buiten!”, klonk het onder andere.

“Uitingen van racisme”

Burgemeester Termont is niet te spreken over de betoging. “Ik ben een grote voorstander van de vrijheid van meningsuiting, maar die vrijheid kent ook zijn grenzen, wettelijke normen die niet overtreden mogen worden”, aldus Termont. “En dat is hier duidelijk wel gebeurd. Er is duidelijk opgeroepen tot haat en er waren verschillende uitingen van racisme.”

Termont kondigde dan ook aan klacht in te dienen tegen de betogers. “Ik ga als burgemeester een klacht indienen tegen de betogers. De wetgeving tegen racisme is overtreden en er is aangewakkerd tot oproepen tot haat en geweld. Er zijn zeer duidelijk zware overtredingen gebeurd”, klinkt het nog. “Dergelijke heel racistische boodschappen zijn onaanvaardbaar in onze stad. Dat kan niet door de beugel. De betogers zijn ver over de schreef gegaan.”

Het feit dat de betogers ook Termont niet spaarden in de spreekkoren, kon hem naar eigen zeggen niets schelen en heeft dan ook niets met de klacht te maken. “Ik ben een politiek figuur. Men mag slogans tegen mij roepen. Daar gaat het mij niet over. Het gaat over het feit dat hier zeer duidelijk is opgeroepen tot haat en racisme en tot het uitsluiten van een bevolkingsgroep.”