Islamoloog Tariq Ramadan heeft in België klacht ingediend wegens “laster, eerroof, smaad en lasterlijke aantijgingen” nadat een Belgische vrouw hem van seksueel misbruik beschuldigde. Verschillende vrouwen dienden klacht in tegen Ramadan. Volgens Ramadan gaat het om een lastercampagne.

Enkele geleden kwam de Franse schrijfster Henda Ayari, naar aanleiding van de #MeToo-campagne, naar buiten met haar verhaal omtrent seksueel misbruik. In 2012 zou ze in een hotelkamer in Parijs verkracht geweest zijn door Tariq Ramadan. Enkele dagen later deed een andere vrouw aangifte tegen Tariq Ramadan voor een geval van seksueel misbruik.

Twee weken later kwam nog eens 4 vrouwen naar buiten met verhalen omtrent seksueel misbruik van Tariq Ramadan. Zij zouden misbruikt zijn door Ramadan op het moment dat hij diens leerkracht Frans was op de middelbare school. De meisjes waren op dat moment tussen de 14 en 18 jaar. “Hij had zo’n greep op ons”, aldus één van de vrouwen. Ramadan dwong de vrouwen met dreigementen te zwijgen over het misbruik.

Laster en eerroof

Ramadan schilderde de aanklachten af als een lastercampagne. Nu heeft Ramadan ook klacht ingediend tegen een Belgische vrouw die anoniem getuigde over seksueel misbruik van Ramadan. “Hij kan zeer, zeer gewelddadig zijn, je zeer gewelddadig vastgrijpen, om het even welke seksuele handeling van je verwachten en dat zeer agressief vragen”, getuigde de vrouw anoniem in een uitzending van RTBF.

Ramadan diende naar aanleiding van die uitspraken klacht in tegen onbekenden wegens laster, eerroof, smaad en lasterlijke aantijgingen. “Het gaat om leugenachtige aantijgingen die hij ten stelligste ontkent en die enkel tot doel hebben om hem te bezoedelen en hem schade te berokkenen”, aldus de advocaat van Ramadan.

Tariq Ramadan is één van de meest invloedrijke moslims in Europa. Zijn grootvader is de stichter van de Moslimbroederschap in Egypte. Door Time Magazine werd hij verkozen tot 1 van de 100 meest invloedrijke personen ter wereld. In het verleden was hij integratie-adviseur van de gemeente Rotterdam en hoogleraar aan de prestigieuze University of Oxford.