Vanuit het nabijgelegen Oost-Ghouta werd de Syrische hoofdstad Damascus vanmiddag bestookt met raketten en mortieren, vermoedelijk door rebellen. Vooral de wijk van de Russische ambassade en het Syrische parlement werd daarbij geviseerd. Eén raket zou neergekomen zijn op een restaurant. Voorlopig is er sprake van 6 burgerdoden, maar dat aantal zal wellicht nog oplopen. De materiële schade lijkt nog mee te vallen, maar psychologisch is deze aanval wel een klap voor de bevolking van de hoofdstad die ondanks de oorlog al jaren in relatieve rust leeft. Tijdens represailles bombardeerde de regering Oost-Ghouta. Daarbij vielen volgens pro-rebellen-bronnen tevens minstens 5 doden.

Oost-Ghouta is een van de laatste gebieden nabij Damascus dat in handen is van rebellen en waar het Syrische regime maar geen greep op krijgt. Het wordt gecontroleerd door verschillende jihadistische groepen, waaronder Ha’yat Tahrir al-Sham (HTS), het filiaal van Al Qaida in Syrië. Hoewel ingesloten beschikken de jihadistenover een enorm wapenarsenaal. Reeds maanden probeert het Syrische regime de enclave in te nemen, maar het Syrische leger en zijn bondgenoten stoten daarbij op grote tegenstand en ondanks zware verliezen is de terreinwinst tot nog toe beperkt gebleven.

Damascus blijft pijnpunt in Syrië

Pogingen om het gebied door een overeenkomst te de-escaleren waren tot nu toe weinig succesvol, omdat telkens weer nieuwe gevechten uitbreken (ook tussen rebellen onderling). Ondertussen zitten in de enclave ook nog eens honderdduizenden burgers vast in zeer penibele omstandigheden.

Het Syrische regime is tegen IS aan het eindoffensief bezig rond het laatste bolwerk Aboe Kamal op de Eufraat. Maar Al Qaida en ander jihadistische groepen in Idlib, Oost-Ghouta en nabij Dara zijn nog lang niet verslagen. Ook ten noorden van de stad Hama startten ze gisteren een offensief, het derde al dit jaar in die omgeving.